ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как да възстановим електролитния баланс?

Как да възстановим електролитния баланс?

пиенето на вода помага за възстановяване на електролитния баланс

Електролитният баланс в организма е важен за неговото нормално функциониране. Какво се случва, когато настъпи електролитен дисбаланс?

При дехидратация, както и при водна интоксикация може да настъпят промени във функциите на органите и системите в тялото и усложнения, които застрашават живота.

Какво на практика представляват електролитите?

Електролитите са всъщност минерали като калция, натрия, магнезия, хлора, фосфатите и бикарбонатите. Те се разтварят в течностите в тялото и се създават електрически заредени йони. Някои от тях са положително заредени, други - отрицателно. От баланса между тях зависят функциите на важни системи - нервна, мускулна, сърдечна.

Кои симптоми се наблюдават при електролитен дисбаланс?

- Един от най-честите симптоми на електролитен дисбаланс е умората. При рязко и силно намаляване на магнезия и калция в кръвта настъпва мускулна слабост. Появяват се затруднения при движението, както и при дишането.

проблемите с дишането може да са симптом за електролитен дисбаланс

- Забавен сърдечен пулс - пулсът е важен за гладката мускулатура, която не се поддава на волеви контрол.

- Изтръпване на пръстите, крайниците, езика и устните. Може да се стигне до гърчове и аритмия.

- Силен сърбеж и нарушения в кръвообращението.

Как да възстановим електролитния баланс в тялото си?

- Водата е основната съставка при балансиране на електролитите, тъй като тя играе роля на ключов преносител на електролитите в организма. Водата трябва да е чиста и прясна, за да бъде ефектът максимален. Дестилираната вода е подходяща. С диспенсър може да се реши този въпрос.

- Солта - електролитите на практика са соли. Чрез солта се поддържа електрическата проводимост на тялото за получаване и предаване на информация. Употребата на обикновена готварска сол върши добра работа, както и солта с калиев йодид.

цитрусите помагат за възстановяване на електролитния баланс

- Цитрусовите плодове - портокалите, мандарините, грейпфрутът, лимоните и лаймът са най-добрите съставки за една електролитна напитка. Могат да се хапват и като пресен плод.

- Храни, подходящи за възвръщане на електролитния баланс - хранителните продукти, които възстановяват електролитите, са много, всеки може да избере любимите си - броколи, картофи, сладки картофи, кисело мляко, тофу, спанак, боб, гъби, грах.

Всички те подобряват функционирането на мускулите, нервната система, процесите на метаболизма, както и работата на сърдечно-съдовата система.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest