Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Как да се храним, за да намалим нивата на холестерол в кръвта

Как да се храним, за да намалим нивата на холестерол в кръвта

диета за намаляване на холестерола

Сърдечните заболявания са водеща причина за смърт в световен мащаб. Една от причините за тях е повишеният холестерол в кръвта. Установено е, че диетата има особено голямо значение за този фактор. С лоша храна можем да навредим на организма си.

А правилното хранене е полезно, защото намалява количеството на лошия холестерол (LDL) и увеличава нивата на добрия (HDL). Ако наскоро сте установили, че страдате от повишени нива на холестерол или просто искате да да се погрижите за здравето си, продължете да четете.

Полезни за сърцето са пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците. Всички те са много богати на фибри, но и различни витамини и минерали, които се грижат за оптималния баланс в организма ни. Тези храни са особено богати и на бета-глюкан, който доказано намалява нивата на холестерол по стените на артериите ни.

плодове срещу високия холестерол

Консумирайте мазна риба поне 2 пъти в седмицата. Не се безпокойте – тези мазнини са полезни за сърцето ни, а морските дарове са най-добрият източник на Омега-3 мастни киселини. Рибата е важна част от Средиземноморската диета, която се смята за най-здравословната в света.

Консумирайте сирене и яйца с мярка. Те са продукти с голяма масленост, но пък съдържат много протеини и ценни микронутриенти. Ограничете мазното месо, особено ако вече страдате от повишени нива на лош холестерол в кръвта. Вместо това, изберете бели меса – пилешко, пуешко или телешко филе. Ограничения в количествата на рибата няма.

Яжте чесън! От хилядолетия той е основна съставка както в кулинарията, така и в медицината. Той е един от най-мощните природни антиоксиданти. Той не просто намалява нивата на холестерол в тялото, а и сваля кръвното налягане, което е един от основните рискови фактори за проблеми със сърцето.

Приемайте соя и ядки. Всички те имат доказано добро влияние върху холестерола. Ядките са богати на фибри, антиоксиданти, важни минерали и есенциални мастни киселини. Калцият и магнезият, които се съдържат в тях, намаляват кръвното налягане. Ежедневната им консумация, особено на орехи и бадеми, е свързана с близо 30% понижен риск от инфаркт!

Намалете слънчогледовото олио и изцяло изключете маргарина. Той е сред продуктите, които най-много вредят на сърцето ни. Вместо това, заменете ги с други полезни мазнини. Такива са зехтинът, кокосовото масло, какаовото масло. Те са богати на мастни киселини, които са полезни за сърцето и намаляват нивата на холестерол, без да се натрупват по стените на кръвоносните ни съдове.

Как да се храним, за да намалим нивата на холестерол в кръвта

Увеличете приема на фибри. Доказано е, че те успяват да пречистят артериите ни, като по този начин намаляват нивата на холестерол. Можете да преборите плаките успешно с увеличен прием на всякакви плодове и зеленчуци.

Хората, които имат фамилна обемененост или вече страдат от висок холестерол трябва категорично да избягват месни деликатеси като салами, луканки, наденички. Обикновено тези продукти съдържат много добавени мазнини, които тялото ни не може да преработи. Изберете чисто месо.

Забравете за пържените храни и купените десерти - обикновено във всички тях има добавен маргарин, който нанася сериозни щети не само на артериите ни, а и на цялото ни тяло - на пркатика той е нехраносмилаем, което означава, че остава част от организма ни под формите на холестеролни плаки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest