Ако сте от любителите на иновациите в кухнята и здравословното хранене, вероятно вече сте чули за джаджата, наречена еър фрайър. Това е вид фритюрник, при който храната бива обработвана с горещ въздух, а при готвенето се ползва съвсем малко мазнина (или дори никаква).
Какви са предимствата на готвенето с еърфрайър (въздушен фритюрник)?
- Храната става бързо и лесно;
- Използва се съвсем малко мазнина;.
- Приемате по-малко калории и спестявате от употреба на олио.
Какво да сготвим в еър фрайър?
На практика във въздушния фритюрник можете да приготвите всичко, което обичайно сте подлагали на пържене в маслени бани.
Класика в жанра например са пържените картофки. За да станат те максимално вкусни и да напомнят на тези от класическия фритюрник, трябва да изберете еър фрайър с голяма и дълбока кошница (купа).
Това ще ви позволи да разбърквате много добре храната по време на готвене, което пък, от своя страна, е необходимо, за да се сготвят картофите равномерно. Също така е важно да нарежете продуктите на еднакви парченца.
Отново за да се сготвят еднакво добре. И разбира се, както вече казахме, е важно по време на готвенето да отваряте уреда и да разбърквате храната през определени интервали (например на всеки 5 минути).
Ето и една много лесна рецепта за пържени картофки в еър фрайър:
Необходими продукти: 400 г пресни картофи, олио сол, черен пипер, сирене
Начин на приготвяне: Измийте много добре пресните картофи. Без да ги белите, ги нарежете на трескички. Изцедете ги добре от водата. Поставете ги в купата на въздушния фритюрник. Добавете 1 с.л. олио и подправки на вкус.
Разбъркайте с дървена лъжица (това е необходимо, за да не надраскате покритието на уреда). Изчакайте 5 минути, след което разбъркайте картфоките пак. Включете уреда на 180 градуса за 16 минути. През това време наглеждайте картофките и ги разбърквайте на всеки 5 минути.
Ако забележите, че имат нужда от по-кратка или по-дълга термична обработка, коригирайте времето за пържене. Когато вашите пържени картофки в еър фрайър станат златисти, е време да ги извадите. Докато са още топли, ги поръсете с настъргано сирене.
Това беше една класическа рецепта за пържени картофки във въздушен фритюрник. Какво друго можете да сготвите в еър фрайър, може да видите в горната галерия.