Вижте нашите две предложения за вкусна вечеря. Първото ни предложение е за вкусна пъстърва с бадемов сос, а второто предложение е за вкусно месо с портокали.
Необходими продукти за задушена пъстърва с бадемов сос: 1 кг. пъстърва, 1 лимон, 1 глава лук, сол и черен пипер. За соса: приблизително 40 г бадеми или орехи, 3 скилидки чесън, връзка магданоз, ¼ пакетче масло, 100 г сметана или прясно мляко.
Начин на приготвяне: Изчистете рибите, или рибата, ако е по-голяма и е една. Посолете я и сложете черния пипер. Оставете да престои около 10-15 минути. Нарежете главата лук на ситно и запържете в маслото.
Махнете от огъня и добавете 1-2 с.л. лимонов сок. Напълнете рибите с лука, а с останалото масло ги залейте. Загърнете ги в алуминиево фолио и ги оставете да се пекат за 10-15 минути. Счукайте чесъна и солта, добавете бадемите и магданоза.
Направете еднородна смес. Разтопете маслото на слаб огън, прибавете сметаната и сместа. Когато заври добавете черен пипер и непрекъснато бъркайте. Сервирайте рибата и я залейте с получения сос, прибавете и лимон.
Необходими продукти за месо с портокали: 400 г месо – свинско или пилешко, взависимост от вкусовите предпочитания, 1 портокал, 2-3 глави лук, 1 или 2 печени пиперки, черен пипер, морков, сол.
Нарежете месото на по-големи парчета и го запържете в предварително загрята мазнина. Пържете докато не порозовее месото, след това го извадете и прецедете. В същата мазнина запържете лука, чушките и моркова. Когато и те се поизпържат добавете месото.
Прибавете и нарязаният на парчета портокал. Оставете за още 5 минути на огъня и след като свалите от котлона оставете за 20 минути да се задуши.
Сервирайте с подходящо вино, за да се насладите на вкусовите качества на тези прекрасни ястия. Изненадайте своето семейство, любим или гости с вкусната пъстърва с бадемов сос или месо с портокал.