Представяме ви рецепта с гъби, която се приготвя бързо и на която можете да разчитате, когато нямате време да сготвите нещо специално. Ето кои са необходимите продукти за гозбата:
Гъби с домати
Необходими продукти: 400 г гъби, 1 стрък праз, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, маслини, 3 домата, 3 с.л. доматено пюре, магданоз, босилек, червен пипер, черен пипер, захар, сол, олио, 1 ч.ч. бяло вино
Начин на приготвяне: Нарежете лука и праза на ситно и ги сложете в сгорещена мазнина да се запържат, след това добавете бялото вино. Оставете ги да се задушат за 5 минути и прибавете нарязаните и почистени гъби, както и счукания чесън.
Покрийте с капак и оставете гозбата да се задуши десетина минути. След това сложете нарязаните на ситно домати, доматеното пюре, сол и щипка захар.
След няколко минути сложете маслините, които сте обезкостили и сте нарязали на шайби. Разбъркайте и накрая сложете черен и червен пипер. Оставете гозбата да се задушава десетина минути и добавете магданоз и босилек на вкус.
Следващото ни предложение е да си направите баница с пилешко месо и малко ориз. Рецептата е особено подходяща, ако имате останали пилешки късчета от пиле на грил например, но пък искате да направите нещо различно. Ако пилето е сурово, налага се да го сварите, преди да започнете да редите баницата.
Задушете в тенджера 5 глави лук, след което добавете ½ ч.ч. ориз, както и подправките черен пипер, копър, сол. След няколко минути сложете късчетата пилешко месо и добавете 1 ч.ч. вода.
След като оризът набъбне и плънката остане само на мазнина, време е да започнете реденето. Сложете две кори, мазнина, плънка, отново две кори и така, докато свърши плънката.
Важно е да завършите с кора – нарязвате на парчета баницата и поливате с ½ ч.ч. гореща мазнина, както и с 1 ч.ч. от пилешкия бульон. Ако пилето, което използвате не е варено, разтворете ½ кубче бульон и така залейте баницата. Печете в предварително загрята фурна до зачервяване.
Последното ни предложение е за скумрия на фурна, защото рибата е една от най-подходящите храни за вечеря.
Скумрия в хартия
Необходими продукти: 4 скумрии, пакетче масло, ¼ връзка магданоз, 5–6 скилидки чесън, сол, черен пипер, олио
Начин на приготвяне: Посолявате почистената и измита скумрия, поръсвате и с черен пипер, а в коремната ѝ кухина слагате смес от начуканите скилидки чесън и ситно нарязан магданоз.
След това увивате рибата в пергаментова хартия, която предварително сте намазали с масло. Сложете рибите на скара и печете около десетина минути за всяка страна. Поднася се с хартията.