Дали има човек, който да не обича кисели краставички? Дори и малките ни деца посягат към тях, стига да не са прекалено солени или пък прекалено кисели. Все пак децата имат доста по-обострени вкусови качества от нас до определена възраст.
Истината е, че щом бъде отворен бурканът с кисели краставички, неговото съдържание моментално изчезва, понякога дори надпреварвайки се в търсене на "съкровище", както от малките пръстчета, така и от големите ръце.
Добре, съдържанието на любимия ни буркан с кисели краставички вече е изчезнало, но трябва ли да изхвърляме сокът, останал в него? Категорично НЕ! Ето за какво можете да използвате сока от киселите краставички:
Мариноване
Сокът от кисели краставички ще ви послужи като чудесна марината за всякакви видове месо. Освен това, ако го добавяте към ориз, който пържите, или мислите да приготвяте на фурна, той може да ви послужи срещу залепването на зрънцата на самия ориз. Използвайте само 1 или 2 с.л., за да не ви стане прекалено кисел оризът.
Срещу махмурлук
Сигурно сте чували приказката за разликата между германците, които се славят като народ с огромна консумация на бира. Съответната приказка гласи, че на всеки германец се падат по около 200 л годишно консумация на бира, но при нас това важи само за онези, които са седми или осми клас...
Независимо с какво сме препили предходната вечер, сокът от кисели краставички е точно толкова добър, колкото и този от нашенското си кисело зеле.
За красота
Поради наличието в себе си на голямо количество витамини А и Е, сокът от кисели краставички може да се приема като антиоксидант.
За имунитет
Доказано е, че зелевият сок действа добре за укрепване на имунната система, но това важи и за сока от кисели краставички. Ако по време на приготвянето им добавяте и малко захар, то няма никаква причина той да ви е неприятен за консумация.
Заместват глада ви за сол
Повечето кисели краставички се консервират с добавянето на доста сол. Предвид казаното по-горе обаче, е много по-добре да консумирате сок от кисели краставички, отколкото допълнително да добавяте сол на ястията си. Както знаем, солта е вредна, но в с консумацията на сок от кисели краставички, желанието за сол от организма ви рязко ще се намали.