Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Защо динените семки са полезни за здравето?

Защо динените семки са полезни за здравето?

Румяна СалалийскаРумяна Салалийска
Ветеран
38314322
Защо динените семки за полезни

Динята е един от сочните и полезни плодове, които похапваме, щом времето се затопли. Тя е сладка и ухае на лято. Истинска наслада за всички сетива. Много са ползите от динята, но не само от сочната част, но и от семчиците. И вие ли сте от хората, които изхвърлят семената от динята?

Оказва се обаче, че тези семена са изключително полезни - те са не по-малко богатство от самия плод.

В 1 чаена чаша от динени семена се съдържат 30 г протеини, само 16 г въглехидрати и големи количества магнезий, калий, цинк и витамин В-комплекс.

Според специалистите динените семки могат да бъдат чудесно допълнение към повечето диети, защото са богати на протеини и са нискокалорични. Защо динените семки са полезни за вашето здраве?

1. Предпазват сърцето

Семки от диня

Ако не приемате достатъчно магнезий или имате магнезиев дефицит, това може да ви причини неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и дори сърдечен арест.

В 25 г динени семки се съдържа 35% от препоръчителния дневен прием на магнезий.

2. Подобрява храносмилателната система

Всички знаем, че диетичните фибри поддържат храносмилателната функция, а в 100 г динени семки се съдържат 39 г фибри.

Да не забравяме и факта, че фибрите ни държат сити за по-дълго време, като същевременно намаляват холестерола и кръвната захар. Освен това помага при диети и поддържане на стройна фигура. Те са задължителна част от всяко меню.

3. Поддържат здравето на кожата

Поради високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, тези семена могат да подобрят значително здравето на кожата ни.

Всички тези полезни съставки предпазват кожата от оксидативен стрес, акне и регенерират кожните клетки. Това прави изключително полезни семената от диня.

Как да ги консумираме?

Динени семки

Може да ги консумирате печени или сурови, като добавка към леки салатки, смутита или пудинг с чиа и всякакви рецепти с диня.

Препоръчителна дневна доза!

Започнете с малко количество динени семки (около 20-30 г на ден) и ги увеличавайте постепенно, за да предотвратите подуване и хроничен запек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest