Динята е един от сочните и полезни плодове, които похапваме, щом времето се затопли. Тя е сладка и ухае на лято. Истинска наслада за всички сетива. Много са ползите от динята, но не само от сочната част, но и от семчиците. И вие ли сте от хората, които изхвърлят семената от динята?
Оказва се обаче, че тези семена са изключително полезни - те са не по-малко богатство от самия плод.
В 1 чаена чаша от динени семена се съдържат 30 г протеини, само 16 г въглехидрати и големи количества магнезий, калий, цинк и витамин В-комплекс.
Според специалистите динените семки могат да бъдат чудесно допълнение към повечето диети, защото са богати на протеини и са нискокалорични. Защо динените семки са полезни за вашето здраве?
1. Предпазват сърцето
Ако не приемате достатъчно магнезий или имате магнезиев дефицит, това може да ви причини неравномерен сърдечен ритъм, сърдечна недостатъчност и дори сърдечен арест.
В 25 г динени семки се съдържа 35% от препоръчителния дневен прием на магнезий.
2. Подобрява храносмилателната система
Всички знаем, че диетичните фибри поддържат храносмилателната функция, а в 100 г динени семки се съдържат 39 г фибри.
Да не забравяме и факта, че фибрите ни държат сити за по-дълго време, като същевременно намаляват холестерола и кръвната захар. Освен това помага при диети и поддържане на стройна фигура. Те са задължителна част от всяко меню.
3. Поддържат здравето на кожата
Поради високото съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, тези семена могат да подобрят значително здравето на кожата ни.
Всички тези полезни съставки предпазват кожата от оксидативен стрес, акне и регенерират кожните клетки. Това прави изключително полезни семената от диня.
Как да ги консумираме?
Може да ги консумирате печени или сурови, като добавка към леки салатки, смутита или пудинг с чиа и всякакви рецепти с диня.
Препоръчителна дневна доза!
Започнете с малко количество динени семки (около 20-30 г на ден) и ги увеличавайте постепенно, за да предотвратите подуване и хроничен запек.