Есента идва заедно с изобилието си от вкусни плодове и зеленчуци, които правят ястията разнообразни с вкуса и цветовете си. Освен това носят витамини и минерали, от които телата ни се нуждаят.
Според експертите в грижата за красотата те имат основна роля в поддържането и възстановяването на еластичността на кожата. Твърди се, че съставът на плодовете от хранителни вещества може да намали вредите от слънчевите лъчи и замърсяванията на околната среда.
Сдобиването с красива и блестяща кожа през есенни дни не е трудна работа и може да стане в домашни условия с помощта на есенните храни, дар от природата.
Тиква
Този хранителен продукт е истински еталон на сезона. Съдържа витамин А, а той е ексфолира кожата, пази я от вредните слънчеви лъчи и подпомага естествената пигментация. Домашните маски с пюре от тиква, мед, лимонов сок и витамин Е правят кожата копринено мека. Естественият стероид диосгенин има антистареещи свойства и действа противовъзпалително. Той повишава производството на колаген.
Цвекло
Цвеклото е зеленчук с богато съдържание на фибри, който създава чувство за ситост. Заедно с това е малката тайна за красива кожа през есента, защото стимулира лимфите да изхвърлят излишните клетки. То избелва кожата, засилвайки преноса на кислород в кръвта, а това придава блясък на кожата.
Нар
С нар кожата става гладка, еластична и се подобрява нейното цялостно излъчване. Консумацията на нар намалява акнето, изглажда леките бръчки и изчиства възпалението по кожата.
Ябълка
Активните вещества в ябълките са с антиоксидантно и противовъзпалително действие. Те имат дори противораков ефект.
Морков
Бета каротинът в моркова предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи. При слънчево изгаряне с помощта на този зеленчук кожата се възстановява по-бързо.
Червена боровинка
Сладко-тръпчивите плодчета на червената боровинка са не само вкусово удоволствие, но имат и отличен ефект върху кожата. Съдържащите се фитохимикали в тях имат противовъзпалителни свойства и помагат срещу пъпки и акне. Те са сред най-полезните есенни продукти.
Карфиол
Този кръстоцветен зеленчук съдържа много фолиева киселина, подпомагаща кожата в задържането на влагата в нея и така насърчава растежа и делението на клетките. Хапвайки гарнитура от карфиол към месните ястия, се грижим и за здравето и младостта на кожата през есента.
Вижте също и полезни ястия от есенната кухня.