През лятото косата губи от блясъка си заради изсушаването на косъма, следствие на слънчевите бани и интензивната слънчева светлина през деня. Възвръщането на мекотата и ослепителната визия на здравата и подхранена коса може да се осъществи и съвсем просто и естествено чрез храните, които най-богатият сезон - есента, ни предлага. Ето няколко препоръчителни храни за сияйна коса от невероятното есенно разнообразие.
Тиква и тиквени семки
Тиквата е една от най-полезните есенни храни за здравето и красотата на косата. Тиквата и семките в нея съдържат цинк, витамините А и К, незаменимите омега - 3 мастни киселини, отговорни за поддържането на здрава и силна коса. Съдържанието на витамин С заздравява косъма. Прави косата сияйна.
Зеленолистни зеленчуци
Зеленолистните зеленчуци се характеризират с изобилието на фибри, желязо, витамин С, цинк, калий, а те се грижат за здравето и блясъка на косата. Включването на поне един зелен зеленчук в дневното меню ще има видим ефект върху състоянието на косата. Броколите, грахът, зелето са все възможности, които си струва да се пробват.
Орехи
В орехите има добри запаси на омега - 3 мастни киселини, каквито има и в рибата. Тези, които не обичат риба, могат да си набавят нужните им количества от незаменимата мастна киселина, добавяйки в менюто си орехови ядки. Те подобряват състоянието на косата, благодарение на съдържащия се витамин Е.
Плодове
Всеизвестно е богатството от витамини и минерали в есенните плодове. Те са отлично средство срещу косопада, който е характерен за този сезон от годината, а освен това поддържат еластичността и здравината на косъма. За поддържането на растежа и жизнеността на косата есенни плодове като гроздето, боровинките, пъпешите, ябълките, бананите и други са незаменими помощници.
Бобови храни
Известно е, че косата е съставена от вид протеин, наречен кератин. В поддържането на нейната здравина, растеж и красота основна роля имат храните, богати на протеини. Такива са бобовите култури, които съставляват част от есенното хранително богатство.
Чесън и лук
Тези храни съдържат добри запаси от органична сяра, а тя има съществено значение за образуването на колаген, кератин и еластан в организма с оздравително действие върху косата. За укрепването на тънка коса може да се доверим на тези два есенни зеленчука, а също и на броколите и брюкселското зеле.