Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Как да повишим имунитета на детето?

Как да повишим имунитета на детето?

как да повишим имунитета на детето

Детският организъм е все още неукрепнал и лесно се поддава на атаките на всякакви простудни и вирусни атаки, особено през преходните сезони. Тогава рецидивите и повтарящите се инфекции са много често явление и се получава неприятна картина - детето се разболява от всеки вирус, който прекоси пътя му. Причината е слабата имунна система, неспособна да се противопостави на агресията на вирусите.

Силният имунитет е мечта на всеки човек, но той не се дължи само на добри гени. Нужни са и мощни инструменти за справяне по безопасен и ефективен начин с отслабената имунна система на детето, която е единствения силен буфер срещу всяка вирусна атака и подпомага бързото оздравяване при разболяване.

Има редица фактори, които са важни за състоянието на имунната система на детето в хода на нейното развитие. Добре е родителите да са запознати с тези положения.

Формиране и развитие на имунната система на детето

Тужно е да знаем как работи имунитета на детето. Първоначално, когато бебето се роди, то почти няма имунна система. Новородените, които са кърмени, получават антитела от клас имуноглубулин А чрез кърмата. Те полепват по храносмилателния тракт и горните дихателни пътища и създават така наречения локален имунитет.

Ако бебето се кърми до 6 месеца, или до година, то получава антителата, които майката е изградила през живота си. За съжаление бебето не може да получи абсолютно всички антитела на майката и то е изложено на опасност при остри заразни заболявания.

Във възрастта между една и две години, детето започва бавно да изгражда антитела. Първоначално новородените не разполагат с белтъците, от които се изграждат антителата. Между две и три и даже до петгодишна възраст децата вече укрепват и започват да изграждат собствена имунна памет. Това става като си изграждат нещо като собствено досие на прекараните вирусни и бактериални инфекции. Затова между една и три години децата боледуват най-много в световен мащаб.

В тази възраст децата попадат в колектив - в детска градина или ясла, сред други деца навън. Тогава се оформят и някои неприятни моменти - възникват хронични заболявания, като най-честите са тонзилити и аденоидити. Хората разговорно ги наричат уголемена трета сливица.

Вирусните инфекции при децата не винаги протичат тежко. Понякога симптомите на болестта отминават за 3-5 дни, понякога и още по-кратко. Ако температурата, която е основен симптом на протичаща инфекция, не спадне след 3 дни, се налага намесата на педиатър и лекарствени средства.

Фактори за повишаване на имунната система на детето

За да може детето да посрещне адекватно вирусните атаки през отделните сезони, имунната му система трябва да бъде подготвена за тях. Това ще рече, че тя трябва да се укрепи, за да отговори ефективно на заплахите от различни инфекции. Съществуват ефективни и лесни за прилагане методи за укрепване на имунитета на малкия човек, с което ще се постигне по-добро общо състояние.

здраво дете

Ролята на здравословното хранене

Детската имунна система може да бъде отслабена, ако детето постоянно консумира обработени храни, пълни с консерванти, овкусители, захар. Когато малкия човек има непоносимост към някоя храна, неговото храносмилане се нарушава, възпалителните процеси в тялото нарастват и имунната система се чувства все по-слаба срещу вируси и бактерии. Същото влияние оказват добавките и консервантите в повече от количествата, с които тялото може да се справи.

Клиничните проучвания доказват, че захарта намалява имунитета. Затова общият прием за захар трябва да се контролира стриктно, както и да се открият всички алергени в храната, към които детето има непоносимост, и да се елиминират от хранителната диета.

Здравословното хранене при децата не се различава от това при възрастните - зеленчуците и плодовете, ядките, семената, бобовите растения, зърнените култури като амарант, киноа, елда, са полезни за имунитета на детето.

- Орехи - те съдържат омега - 3 мастни киселини, които помагат на имунната система да се бори с вирусите. Според проучванията омега - 3 намаляват респираторните инфекции при децата.

- Плодове и зеленчуци - най-подходящи и полезни са тези от тях, които съдържат витамини В, С и D, цинк. Това са цитрусовите плодове, горските плодове, чушките, броколите, сладките картофи. Помагат при настинки и грип. Отлични имуностимулатори са чесънът, джинджифилът, пчелният прашец и храните, богати на лизин и пробиотици.

Разнообразната и здравословна диета е определяща за силната имунна система. Само сезонни плодове и зеленчуци не бива да бъдат ограничителна рамка в храненето, то трябва да включва всякакви здравословни храни.

Ролята на добрата микрофлора

Важно е да се поддържа добра микрофлора на детето, защото имунитетът е преди всичко в червата. Когато бактериалният баланс в червата се наруши, намалява резистентността на детето към инфекции. Пробиотичните добавки са подходящата терапия за укрепване на чревното здраве, а оттам и на целия организъм. Чаят от ройбос, от ехинацея, мурсалският чай и от други билки са средството, което се използва както за лечение, профилактика на респираторни и вирусни заболявания, така и за укрепване на съпротивителните сили на имунната система.

Стресът и ролята му за снижаване на имунитета

Претоварването на децата с очаквания и изисквания, често несвойствени за възрастта им, води до стрес, а детските тела реагират на него не по-различно, отколкото възрастните. Нивата на кортизол и адреналин се покачват, а имунната система на детето отслабва. Времето за активна почивка, за творчески занимания и свободно лично време за детето са задължителни, защото претовареният организъм означава слаб имунитет.

Нуждата от здрав сън

сън за повишаване на детския имунитет

Детето се нуждае от продължителен сън в зависимост от възрастта. Той е от 10 до 14 часа на ден. Качеството на съня също е от значение.

Хранителни добавки за силна имунна система

Подходящите добавки могат да направят чудеса за имунитета на детето. Черният бъз, ехинацеята, астрагала и джинджифила са както лечебни, така и профилактични.

Хомеопатични средства за подсилване на имунитета са силицеата, осцилококцинума и други.

Могат да се използват и имуномудолатори, които повишават както естествения, така и придобития имунитет. Преценката за това е на педиатъра на детето.

Добрата лична хигиена

Нейната роля не винаги се отбелязва, а тя включва както хигиена на тялото, така и на контактите. Измиването на ръцете преди хранене или след боравене с различни предмети навън, избягването на контакти с болни, са все неща от превенцията, които неусетно се отразяват положително или отрицателно на имунната система.

Не бива да се забравя и нуждата да се прекарва достатъчно време на чист въздух, като това е част от хигиената на живот, която е подчинена на нуждите на тялото и готовността да им се отговори.

Имунната система на децата не е достатъчно зряла, за да се справи адекватно с предизвикателствата на всеки сезон с неговите специфични особености. Затова тя трябва да се приведе в готовност като се повиши с възможните средства за целта. Добрият имунитет отговаря на добро общо здравословно състояние както при възрастните, така и при децата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest