Диетите са широко популярно средство за елиминиране на излишните килограми и възстановяване на желаната форма.
Диетите са хранителни режими, при които тялото се лишава от консумацията на определени храни с цел сваляне на излишното тегло. Популярността на диетите е и сред основните причини те да се разпространяват непрекъснато в набор от вариации. Вече съществуват хиляди видове диети, като всяка от тях предлага различни техники в храненето и съответно друг ефект на действие.
Все по-популярна става тенденцията за времеви режим на хранене. На този принцип е изградена диетата за интервално гладуване, където на преден план стои времевият диапазон между храненията, а не консумираната храна.
Такава е и японската тактика за сваляне на килограми, при която се приема ядене до 17 часа следобяд.
Отслабва ли се с хранене до 17 часа следобяд? Според японските специалисти в храненето, времето за хранене оказва най-голямо влияние върху теглото, но същевременно дава редица ползи за здравословното състояние на организма.
Принципът на действие на този хранителен режим акцентира върху това, по-обилното и наситено хранене да бъде в началото на деня. При този тип диета закуската не е задължителна.
Човек може да се храни не рано сутрин, а по-късно, когато почувства апетит – късен преди обед. Препоръчително е следващото хранене да бъде комбинирано с вечерята или на обяд или късен следобяд да се комбинират в едно обедното и вечерното хранене.
Количеството приемана храна може да не бъде ограничавано и все пак да даде отражение върху теглото. Ефектът от прилагания е режим е да се изгради рутинна, в която организмът да се приспособи към определени навици за консумиране и съответно периоди на гладуване.
Като ограничителна рамка на храненето се приема 17 часа, защото е благоприятно време за комбиниране на вечерята и обяда.
Същевременно след този час метаболитните процеси започват да се забавят постепенно. Те са най-бавни късно вечер и непосредствено преди лягане. Когато обаче последното хранене се осъществява преди 17 часа, то организмът има предостатъчно време, за да абсорбира приетата храна и да я обработи правилно.
Този режим е полезен, не само за периодично отслабване, но и за поддържане на тонуса и оптимално здраве на организма.