ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Алергия към казеин - какво да предприемем?

Алергия към казеин - какво да предприемем?

алергия към казеин

Алергията към казеин и алергия към кравето мляко и е доста често срещана хранителна непоносимост. При нея човешката имунна система възприема млечния протеин като опасно вещество и го атакува.

Тялото произвежда антитела - имуноглуболини. То увеличава количеството на хистамина - вреден химикал в резултат на което се получават нежелани реакции - проблеми в дихателната, нервната, сърдечно-съдовата система, стомаха и червата.

Най-често тази алергия се среща при бебета, поради което се налага заместващо хранене, което се състои от смеси, различни от майчината кърма. При някои деца тази алергия отминава, но около половината от тях я запазват и в по-късно възраст. Причината е, че млякото се явява алерген за организма на страдащите от този вид алергия.

Хранителните алергии в много случаи се наследяват. Ако един от родителите е страдал от алергия към казеин, при новороденото тази опасност значително нараства. Симптомите на тази алергия са доста разнообразни, но основните са:

- Уртикария;

алергия към казеин - какво да правим

- Обриви по кожата;

- Затруднено дишане;

- Подуване на лигавиците.

Диагностицирането на алергията към казеин не е трудно, може да се установи дори по метода на изключването.

След установяване на такава алергия е необходимо да се пристъпи към методи за справяне с нея. Добрата новина е, че има голяма вероятност до училищна възраст на детето тази алергия да отмине. За целта е необходима специална диета. Най-лесно е да се избягват млечни продукти и да се заменят с аналози от растителен произход.

Има и един по-радикален метод - с мляко. Най-напред се започва прием на съвсем малки количества и всеки следващ път те се увеличават. Засегнатият от алергията търпи алергичните реакции, които са контролирани чрез количествата мляко и постепенно те намаляват, докато накрая успява да приеме нормални количества, без да прояви симптоми.

Иначе липсва специфично лечение на алергията и само може да ес облекчат пристъпите с прием на антихистамини. Ако кърмачето прояви такива симптоми, кърмещата майка трябва да коригира хранителната си диета без млечни продукти, а бебето да приема хипоалергенни смеси без млечни продукти.

Единственият начин за превенция е изключване на млечните продукти от храната на страдащия от алергия към казиен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest