Очна хипертензия

Очна хипертензия

Какво е очна хипертензия

Очната хипертензия представлява високо вътреочно налягане. Неизправността на дренажа в окото причинява високото налягане.

Очите постоянно отделят бистра течност, наречена вътреочна течност, която тече пред окото и след това изтича. Обикновено еднакво количество влиза и излиза. Ако течността не напуска окото, когато трябва, се появява налягане.

Нормалното очно налягане е от 11 до 21 милиметра по живачен стълб (mmHg). Това е същият тип измерване, използвано при измерване на кръвно налягане. Ако очното налягане е по-високо от 21 mmHg в едното или двете очи при две или повече посещения при вашия очен специалист, тогава може да имате очна хипертензия.

Двустранната очна хипертензия се среща и в двете очи. Едностранната очна хипертензия означава, че налягането е високо само в едното око.

Каква е разликата между очна хипертензия и глаукома

Очната хипертензия може да причини глаукома. Глаукома възниква, когато високото налягане увреди зрителния нерв. Нервите в двете очи се свързват директно с мозъка и предават електрически сигнали, които мозъкът превръща в изображения.

Ако имате глаукома, която не се лекува, можете да загубите зрението си.

Колко често се среща очната хипертензия

Около 3% от европейците имат очна хипертензия, което ги излага на риск от развитие на глаукома.

Рисковите фактори за очна хипертензия

Какво е Очна хипертензия

Рисковият фактор е нещо конкретно, което увеличава шанса да развиете заболяване. Някои рискови фактори не могат да бъдат променени, като възрастта, етническата принадлежност или определен вид медицинско състояние. Рисковите фактори за очна хипертензия и за развитие на глаукома включват други състояния, като например:

- Както високо кръвно налягане (хипертензия), така и ниско кръвно налягане (хипотония);

- Диабет;

- Екстремно късогледство (миопия);

- По-тънка централна роговица ;

- Травма на главата;

- Синдром на пигментна дисперсия - пигментът от ириса - цветната част на окото, се лющи. Тези частици могат да блокират дренажна система на окото;

- Синдром на псевдоексфолиация: При това състояние протеинови люспи могат да се натрупат в органите, включително очите.

Други рискови фактори за очна хипертензия включват:

- Да бъдете на възраст над 40 години;

- Имате фамилна анамнеза за глаукома или очна хипертензия;

- Прием на стероидни лекарства за дълго време;

- Имате предишни наранявания на очите или очни операции;

- Заболяването е по-обичайно при хора с по-тъмен цвят на кожата.

Какви са признаците и симптомите на очна хипертензия

Трудното при очната хипертензия е, че обикновено не причинява симптоми. Ето защо редовните очни прегледи са толкова важни.

В някои случаи може да почувствате болка в очите при движение или докосване.

Въпреки че някои проблеми с очите могат да причинят главоболие или световъртеж, това обикновено не се случва при очна хипертензия.

Какво причинява очна хипертензия

Симптоми при oчна хипертензия

Причините за очна хипертензия включват отделяне на твърде много течност (водниста течност) или запушване или друг проблем с дренажната система на окото, наречен ъгъл на предната камера. Ъгълът на дренаж е близо до предната част на окото, разположен между ириса и роговицата.

Ако дренажният ъгъл е блокиран, това води до натрупване на течност и налягане. Причините за това натрупване могат да включват:

- Дренажният ъгъл е затворен;

- Предната камера е отворена, но не се оттича правилно;

- Пигментни или протеинови люспи блокират дренажния ъгъл;

- Ракът на очите блокира ъгъла;

- По-ранна травма на очите;

- Последните проучвания показват, че стресът може да увеличи вътреочната хипертензия.

Как се диагностицира очната хипертензия

Вашият очен лекар ще започне, като ви направи задълбочен очен преглед. Ако подозира, че може да имате очна хипертензия, той може също да направи и следните тестове:

- Гониоскопия: Този тест проверява дали дренажната система на окото ви (ъгълът на предната камера) работи правилно. Използва се специална леща и вид микроскоп, наречен прорезна лампа;

- Пахиметрия: Този тест измерва дебелината на роговицата;

- Тонометрия: Този тест измерва вътрешното очно налягане;

- Тест на зрителното поле: Това е начин лекарят да провери вашето зрително поле;

- Оптична кохерентна томография: Този тест проверява здравето на тъканта на зрителния нерв.

Как се лекува очната хипертензия

Лечение на oчна хипертензия

Първоначално при съмнения или ранен стадий на хипертензия ситуацията се наблюдава по време на планирани прегледи. Вашият лекар може да предпише капки за очи, за да намали налягането в очите ви. При редовни срещи за очен преглед се следи нивото на вътреочно налягане.

Лекарствата за понижаване на налягането в очите включват:

- Простагландини: Използвайте тези капки за очи веднъж дневно, за да увеличите количеството течност, излизаща от окото ви;

- Бета-блокери: Може да Ви бъде казано да използвате този тип капки за очи веднъж или два пъти дневно, за да намалите количеството течност, което произвеждате;

- Алфа-адренергични агонисти: Може да използвате този тип лекарства два или три пъти на ден, за да намалите отделянето на течности и да увеличите пропускането на течности;

- Инхибитори на карбоанхидразата: Можете да използвате този тип лекарства два или три пъти на ден, за да намалите отделянето на течности.

Как мога да намаля риска от развитие на очна хипертония

Повечето от рисковите фактори за очна хипертония не са неща, които можете да промените. Въпреки това можете да направите всичко възможно, за да запазите очите си здрави. Тези предложения включват съвети за цялостното ви здраве и здравето на очите ви.

Очни прегледи

Важно е да си записвате и спазвате часовете за редовни очни прегледи. Откриването на проблеми навреме е най-добрият начин за справяне с бъдещи проблеми.

Пушенето

Не пушете. Пушенето е вредно за очите. Говорете с вашия лекар за получаване на помощ за отказване от тютюнопушенето.

Здраве на очите

Защита от Очна хипертензия

Можете да защитите очите си, като:

- Носите слънчеви очила;

- Носете предпазни очила, когато работите или участвате в контактни спортове;

- Познавате фамилната си анамнеза за очни заболявания като глаукома или макулна дегенерация;

- Давате почивка на очите си, когато работите на екрани. Следвайте правилото 20-5-20. На всеки 20 минути гледайте нещо на поне 5 метра разстояние за 20 секунди;

- Внимавайте да избягвате очни инфекции, особено ако носите контактни лещи;

- грижите се за цялостното здраве.

Можете да защитите очите си, като се поддържате здрави. Съветите за това включват:

Хранете се здравословно. Включете тъмнозелени листни зеленчуци като марули, зеле и спанак. Добавете риба, която осигурява омега-3 мастни киселини като камбала, сьомга и риба тон.

Упражнение. Активността е добра за вас. Може да помогне за предпазване от други здравословни проблеми.

Поддържайте стабилни нивата на кръвното си налягане, холестерола и кръвната си захар.

Вземете мерки за облекчаване на стреса, като практикувате рейки, йога или медитация. (Упражнението също е добро облекчаване на стреса.)

Какво да очаквате, ако имате очна хипертензия

Не можете да излекувате очната хипертония, но вашият лекар може да лекува и наблюдава състоянието.

Хората, които имат очна хипертония, може да са изложени на по-висок риск от развитие на глаукома, но не всеки, който има очна хипертония, автоматично ще развие глаукома.

Трябва да посещавате вашия очен лекар толкова често, колкото той препоръчва. Ако имате необичаен дискомфорт или болка в очите, или дискомфорт, който не изчезва, винаги трябва да се свържете с вашия очен лекар. Трябва също така да се свържете с него, ако имате нови или влошаващи се симптоми, които засягат очите ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest