Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Захранване на дете след диария

Захранване на дете след диария

Захранване на дете след диария

Диарията при децата е често срещано състояние, което може да има различни причини като вирусни или бактериални инфекции, алергии, хранителна непоносимост.

Наистина причините за разстройство при малчуганите могат да са много, а лошото е, че може да доведе до загуба на течности, електролити и хранителни вещества, което да наруши общото състояние и растежа на детето. Затова е важно да се спазва подходящ хранителен режим за детето след прекарана диария, за да се възстанови нормалната функция на храносмилателната система и да се предотвратят възможни усложнения.

Какво да яде детето след диария?

След диария детето трябва да се храни с лека и лесно смилаема храна, която да не дразни чревната лигавица и да не предизвиква повторно разстройство. Някои от подходящите храни са:

- Ориз, картофи, банани, ябълки, препечен хляб и други източници на комплексни въглехидрати, които да осигурят енергия и да абсорбират излишната вода в червата.

- Пилешко или телешко месо, риба, яйца и други източници на белтъчини, които да подпомогнат възстановяването на тъканите и имунната система при децата.

- Пробиотици като кисело мляко, кефир, йогурт, които да подобрят чревната флора и да предпазят от вторични инфекции.

- Зеленчуци като моркови, тиквички, тиква, спанак и други, които да доставят витамини, минерали и антиоксиданти, които да защитят клетките от оксидативен стрес.

- Плодове като грейпфрут, портокал, киви, ананас и други, които да съдържат витамин C, който да подсили имунната система.

Пюрета за деца след диария

Какво да не яде детето след диария?

След диария детето трябва да избягва храни, които могат да задържат възпалението, да увеличат газообразуването, да стимулират перисталтиката или да съдържат алергени. Някои такива храни са:

- Млечни продукти с лактоза като прясно мляко, сирене, сметана и други, които могат да предизвикат лактозна непоносимост и да усилят диарията.

- Захарни и сладки храни като торти, бонбони, шоколад и други, които могат да дразнят чревната лигавица и да нарушат бактериалния баланс в червата.

- Мазни и пикантни храни като пържени, панирани, сосове, подправки и други, които могат да затруднят храносмилането и да стимулират секрецията на жлъчка и киселини.

- Бобови и зелени зеленчуци като грах, фасул, леща, карфиол, броколи и други, които могат да увеличат газообразуването и да предизвикат надуване и болка в корема.

- Свежи плодове и сокове като ягоди, малини, череши, сливи и други, които могат да съдържат алергени или да имат слабително действие.

След диария при децата е много важна добрата хидратация. Ето и как да хидратираме организма на детето:

Най-подходящите течности са:

- Вода, която да се пие малко по малко и често, за да не се натоварва стомахът и да не се предизвика повръщане.

- Орални рехидратиращи разтвори, като Регидрон, Хидрасал, Оралит и други, които да се приготвят според инструкциите на опаковката и да се дават на детето с лъжичка или чашка.

Чай след диария при децата

- Билкови чайове като домашен чай от лайка, от мента, маточина и други, които имат успокояващо и противовъзпалително действие върху храносмилателната система.

- Супички за децата и бульони като пилешка, зеленчукова, оризова и други, които да осигурят соли, минерали и калории на детето.

Кога да потърсим лекарска помощ при диария?

Диарията обикновено е самоограничаващо се състояние, което изчезва за няколко дни с подходящо лечение и хранене. Но в някои случаи може да се наложи да потърсим лекарска помощ, ако забележим следните признаци:

- Диарията при детето продължава повече от 3 дни или се влошава.

- Детето има повишена температура, кръв в изпражненията, силно повръщане, силна болка в корема или други алармиращи симптоми.

- Детето показва признаци на дехидратация.

Как да предотвратим диарията при децата?

Диарията при децата може да се предотврати или да се намали рискът от нея, ако се спазват някои простички мерки за хигиена и хранене, като:

- Миене на ръцете със сапун и вода преди и след хранене, след използване на тоалетната, след контакт с животни или болни хора и други.

- Пиене на чиста и безопасна вода, която да е кипяла, филтрирана или бутилирана, и да се избягва консумацията на непроверени източници на вода като чешми, реки, езера и други.

- Консумиране на свежа и добре приготвена храна, която да не е с изтекъл срок на годност, замърсена, развалена или неподходяща за възрастта на детето, и избягване на консумацията на сурови месо, риба, яйца.

- Ваксиниране на детето срещу някои от най-честите причинители на диария като ротавирус, холера, тиф и други, според календара на имунизациите и препоръките на лекаря.

- Избягване на контакт с болни хора, които имат диария, повръщане, треска или други симптоми на инфекция, и да се изолират отделните прибори, чинии, чаши и други предмети на болните.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest