Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?
Снимка: Албена Асенова
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.

Сигурни сме, че почти няма човек, който не обича козунак. Във всеки дом, където се пече тази вкусна сладка пита, обикновено около Великденските празници, хората чакат с нетърпение да я опитат.

Тъй като не толкова често можем да се насладим на тази вкусотия, обикновено, приготвяме или купуваме стабилни количества козунак. Разбира се, колкото и да е вкусен, в един момент, дали от физиологични причини (напълно сме преяли), или от естетически причини (любимите ни широки дънки вече ни стоят като клин) трябва да спрем с похапването.

Точно тогава възниква въпросът: какво да се прави с остатъците козунак? Не е нужно да ги хвърляте или да ги превръщате в храна за гълъбите. Старият козунак може да бъде преобразен в нещо специално - вкусна торта с козунак, която съживява спомените и уютно се вписва в семейната традиция. Ето рецепта за:

Най-вкусната класическа торта от стар козунак

Съставки:

400 г стар козунак

4 яйца

200 мл прясно мляко

100 г захар

1 ванилова захар

50 г разтопено масло

100 г смлени орехи

100 г сушени плодове (по избор)

1 ч.л. канела

Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Най-вкусната торта от стар козунак?

Подготовка: Нарежете козунака на малки кубчета и ги поставете в голяма купа.

Смесване на съставките: В друг съд разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете прясното мляко, разтопеното масло, ваниловата захар, канелата и разбъркайте добре.

Съединяване: Изсипете течната смес върху кубчетата козунак и оставете да престои за около 30 минути, докато се абсорбира добре.

Добавяне на екстри: Прибавете смлените орехи и сушените плодове към набъбналия козунак и разбъркайте внимателно.

Печене: Изсипете сместа в намаслена форма за торта и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути или докато повърхността на тортата стане златиста.

Финал: Оставете козуначената торта да изстине и я поръсете с пудра захар преди сервиране.

Тортата от стар козунак е прекрасен начин да се възползвате максимално от остатъците от празничния хляб. Тя не само предотвратява разхищението на храна, но и предлага уникален и вкусен десерт, който може да се превърне в нова любима традиция във вашето семейство.

Все пак, ако сте по-авантюристично настроени или за вас не съществуват понятия торта без шоколад, ви предлагаме и една малко по-нестандартна рецепта за десерт с остатъците на стария козунак, а именно:

Козуначени кюфтета с шоколадов сос

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?

Съставки:

300 г стар козунак

2 яйца

50 мл прясно мляко

30 г краве масло

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

100 г тъмен шоколад

50 мл течна сметана

1 с.л. мед

Инструкции:

Подготовка на козуначените кюфтета: Натрошете стария козунак на дребни парченца и ги смесете с яйцата, млякото, разтопеното масло, канелата и индийското орехче до получаване на хомогенна смес.

Формиране на кюфтетата: Оформете сместа на малки кюфтета и ги подредете върху хартия за печене.

Печене: Печете кюфтетата в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути или докато станат златисти.

Приготвяне на шоколадовия сос: Разтопете тъмния шоколад на водна баня, добавете течната сметана и меда и разбъркайте до получаване на гладък сос.

Сервиране: Сервирайте козуначените кюфтета топли, полети с шоколадовия сос.

Тези козуначени кюфтета са идеални за десерт или за сладко изкушение по всяко време на деня. Шоколадовият сос добавя богат и интензивен вкус, който превръща обикновения стар козунак в изискано лакомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest