Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?
Снимка: Албена Асенова

Сигурни сме, че почти няма човек, който не обича козунак. Във всеки дом, където се пече тази вкусна сладка пита, обикновено около Великденските празници, хората чакат с нетърпение да я опитат.

Тъй като не толкова често можем да се насладим на тази вкусотия, обикновено, приготвяме или купуваме стабилни количества козунак. Разбира се, колкото и да е вкусен, в един момент, дали от физиологични причини (напълно сме преяли), или от естетически причини (любимите ни широки дънки вече ни стоят като клин) трябва да спрем с похапването.

Точно тогава възниква въпросът: какво да се прави с остатъците козунак? Не е нужно да ги хвърляте или да ги превръщате в храна за гълъбите. Старият козунак може да бъде преобразен в нещо специално - вкусна торта с козунак, която съживява спомените и уютно се вписва в семейната традиция. Ето рецепта за:

Най-вкусната класическа торта от стар козунак

Съставки:

400 г стар козунак

4 яйца

200 мл прясно мляко

100 г захар

1 ванилова захар

50 г разтопено масло

100 г смлени орехи

100 г сушени плодове (по избор)

1 ч.л. канела

Пудра захар за поръсване

Инструкции:

Най-вкусната торта от стар козунак?
Снимка: Албена Асенова

Подготовка: Нарежете козунака на малки кубчета и ги поставете в голяма купа.

Смесване на съставките: В друг съд разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете прясното мляко, разтопеното масло, ваниловата захар, канелата и разбъркайте добре.

Съединяване: Изсипете течната смес върху кубчетата козунак и оставете да престои за около 30 минути, докато се абсорбира добре.

Добавяне на екстри: Прибавете смлените орехи и сушените плодове към набъбналия козунак и разбъркайте внимателно.

Печене: Изсипете сместа в намаслена форма за торта и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути или докато повърхността на тортата стане златиста.

Финал: Оставете козуначената торта да изстине и я поръсете с пудра захар преди сервиране.

Тортата от стар козунак е прекрасен начин да се възползвате максимално от остатъците от празничния хляб. Тя не само предотвратява разхищението на храна, но и предлага уникален и вкусен десерт, който може да се превърне в нова любима традиция във вашето семейство.

Все пак, ако сте по-авантюристично настроени или за вас не съществуват понятия торта без шоколад, ви предлагаме и една малко по-нестандартна рецепта за десерт с остатъците на стария козунак, а именно:

Козуначени кюфтета с шоколадов сос

Как се прави най-вкусната торта от стар козунак?
Снимка: Мария Божилова

Съставки:

300 г стар козунак

2 яйца

50 мл прясно мляко

30 г краве масло

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

100 г тъмен шоколад

50 мл течна сметана

1 с.л. мед

Инструкции:

Подготовка на козуначените кюфтета: Натрошете стария козунак на дребни парченца и ги смесете с яйцата, млякото, разтопеното масло, канелата и индийското орехче до получаване на хомогенна смес.

Формиране на кюфтетата: Оформете сместа на малки кюфтета и ги подредете върху хартия за печене.

Печене: Печете кюфтетата в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути или докато станат златисти.

Приготвяне на шоколадовия сос: Разтопете тъмния шоколад на водна баня, добавете течната сметана и меда и разбъркайте до получаване на гладък сос.

Сервиране: Сервирайте козуначените кюфтета топли, полети с шоколадовия сос.

Тези козуначени кюфтета са идеални за десерт или за сладко изкушение по всяко време на деня. Шоколадовият сос добавя богат и интензивен вкус, който превръща обикновения стар козунак в изискано лакомство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest