Сигурни сме, че почти няма човек, който не обича козунак. Във всеки дом, където се пече тази вкусна сладка пита, обикновено около Великденските празници, хората чакат с нетърпение да я опитат.
Тъй като не толкова често можем да се насладим на тази вкусотия, обикновено, приготвяме или купуваме стабилни количества козунак. Разбира се, колкото и да е вкусен, в един момент, дали от физиологични причини (напълно сме преяли), или от естетически причини (любимите ни широки дънки вече ни стоят като клин) трябва да спрем с похапването.
Точно тогава възниква въпросът: какво да се прави с остатъците козунак? Не е нужно да ги хвърляте или да ги превръщате в храна за гълъбите. Старият козунак може да бъде преобразен в нещо специално - вкусна торта с козунак, която съживява спомените и уютно се вписва в семейната традиция. Ето рецепта за:
Най-вкусната класическа торта от стар козунак
Съставки:
400 г стар козунак
4 яйца
200 мл прясно мляко
100 г захар
1 ванилова захар
50 г разтопено масло
100 г смлени орехи
100 г сушени плодове (по избор)
1 ч.л. канела
Пудра захар за поръсване
Инструкции:
Подготовка: Нарежете козунака на малки кубчета и ги поставете в голяма купа.
Смесване на съставките: В друг съд разбийте яйцата със захарта до пухкава смес. Добавете прясното мляко, разтопеното масло, ваниловата захар, канелата и разбъркайте добре.
Съединяване: Изсипете течната смес върху кубчетата козунак и оставете да престои за около 30 минути, докато се абсорбира добре.
Добавяне на екстри: Прибавете смлените орехи и сушените плодове към набъбналия козунак и разбъркайте внимателно.
Печене: Изсипете сместа в намаслена форма за торта и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40 минути или докато повърхността на тортата стане златиста.
Финал: Оставете козуначената торта да изстине и я поръсете с пудра захар преди сервиране.
Тортата от стар козунак е прекрасен начин да се възползвате максимално от остатъците от празничния хляб. Тя не само предотвратява разхищението на храна, но и предлага уникален и вкусен десерт, който може да се превърне в нова любима традиция във вашето семейство.
Все пак, ако сте по-авантюристично настроени или за вас не съществуват понятия торта без шоколад, ви предлагаме и една малко по-нестандартна рецепта за десерт с остатъците на стария козунак, а именно:
Козуначени кюфтета с шоколадов сос
Съставки:
300 г стар козунак
2 яйца
50 мл прясно мляко
30 г краве масло
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
100 г тъмен шоколад
50 мл течна сметана
1 с.л. мед
Инструкции:
Подготовка на козуначените кюфтета: Натрошете стария козунак на дребни парченца и ги смесете с яйцата, млякото, разтопеното масло, канелата и индийското орехче до получаване на хомогенна смес.
Формиране на кюфтетата: Оформете сместа на малки кюфтета и ги подредете върху хартия за печене.
Печене: Печете кюфтетата в предварително загрята фурна на 180°C за около 15-20 минути или докато станат златисти.
Приготвяне на шоколадовия сос: Разтопете тъмния шоколад на водна баня, добавете течната сметана и меда и разбъркайте до получаване на гладък сос.
Сервиране: Сервирайте козуначените кюфтета топли, полети с шоколадовия сос.
Тези козуначени кюфтета са идеални за десерт или за сладко изкушение по всяко време на деня. Шоколадовият сос добавя богат и интензивен вкус, който превръща обикновения стар козунак в изискано лакомство.