Да се изпече вкусна патица за неопитните домакини изглежда като сложна задача. Но всъщност не е чак толкова трудно, ако следвате някои стъпки. Ето една рецепта, която трябва да опитате.
Най-вкусната печена патица
Необходими продукти: 1 патица, ябълки, портокали, чесън, растително масло, подправки, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне:
1. Патешкото месо по своята текстура е близко до дивечовото месо, поради което си изисква предварително мариноване. Първо трябва да приготвите сместа за маринатата. Обелете чесъна, пресовайте и го изстискайте в чаша. Добавете в него подправките, солта, черен пипер, налейте зехтин и сока на 1 портокал, разбъркайте сместа. Важно е портокаловите семки да не попаднат в сместа.
2. Докато сместа почива, пригответе патицата за мариноване. Размразете патицата, ако тя е прясна, изплакнете обилно и отстранете вътрешностите. Тогава е важно да изсушите патицата със кухненска хартия, в противен случай маринатата няма да попие в месото.
3.След това обтрийте патицата с маринатата, увийте я плътно в найлонов плик и оставете настрани, за поне 1 час, на хладно място. През това време можете да приготвите сместа за плънката за патица.
4. Пригответе плънката за патицата от дреболиите, чесън и ябълки. Тяхното количество може да варира според големина на патицата. Дреболиите нарежете на малки парчета, а чесънът на филийки. След което обелете ябълки и нарежете на кубчета с размер 2 см и добавете към плънката. Остава само да добавете подправки по ваш вкус. Разбъркайте сместа и пълнежът за патицата е готов.
5. Напълнете патицата с пълнежа, след което пришийте с конец или закрепете с клечки за зъби. Така приготвената патица, поставете в найлоновия плик и отново се оставя да се маринова за 3 часа.
6. След това разстелете фолио на няколко слоя и поставете патицата върху лист хартия за печене (това можете да направите и върху резени портокали). Внимателно увийте фолиото, за да не се разкъса, и поставете патицата в много гореща фурна, печете за максимум 30 минути. След което намалете градусите наполовина и печете за около още 2, 5 часа на умерена температура.
7. След изтичането на тези часове, разгънете фолиото и запечете до образуване на коричка на печената патица. През това време поливайте патицата с отделената от нея мазнина на всеки 10 минути, за да не изгори патицата.
И така рецептата за печена патица е изпълнена! На вас ви остава само да поднесете това вкусно ястие с патешко заедно с прясна салата и питие по избор. Добър апетит!
Идеи с какви вкусове да комбинирате печената патица вижте в горната галерия!