Аспержите са сред онези зеленчуци, които на пръв поглед изглеждат екзотични, дори претенциозни, но зад тази елегантна визия се крие истинско кулинарно съкровище. Те са не само деликатесни на вкус, но и невероятно полезни – нискокалорични, богати на фибри, витамини A, C, E, K, фолиева киселина и антиоксиданти.
И макар много хора да ги възприемат като „специален продукт“, истината е, че аспержите са лесни за приготвяне, гъвкави в рецептурите и идеални за бързи, здравословни ястия, които изглеждат сякаш са сервирани в гурме ресторант.
Тук ще откриеш няколко лесни, но впечатляващо вкусни рецепти с аспержи – подходящи за делнична вечеря, за лек обяд или като ефектно допълнение към гостите през уикенда:
Задушени аспержи с лимон и зехтин
Необходими продукти (за 2 порции):
- 1 връзка зелени аспержи (около 250 г);
- 1 с.л. зехтин;
- Сок от ½ лимон;
- Сол – на вкус;
- Черен пипер – на вкус.
По желание: 1 с.л. настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Измий аспержите и отрежи твърдата долна част (около 2–3 см).;
- Сложи ги в тенджера с малко вряща вода или на пара и готви за 3–5 минути, докато станат яркозелени и леко хрупкави;
- Отцеди ги и полей със зехтина и лимоновия сок;
- Поръси със сол и черен пипер. Ако желаеш, добави пармезан отгоре и сервирай веднага.
Аспержи с яйца на фурна

Необходими продукти (за 1 порция):
- 6–8 аспержи;
- 2 яйца;
- 1 ч.л. зехтин или масло;
- 1 с.л. натрошено козе сирене или фета (по избор).
Сол и пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрей фурната на 180°C;
- Намажи малка тавичка или форма с мазнината;
- Подреди аспержите в съда. Запечи ги за 5 минути;
- Извади, направи място и чукни 2 яйца директно върху аспержите;
- Върни във фурната за още 7–8 минути или докато белтъкът се стегне;
- Поръси със сол, пипер и сирене;
- Сервирай топло.
Салата с аспержи, киноа и авокадо

Необходими продукти (за 2 порции):
- 1 връзка аспержи (около 250 г);
- ½ чаша сурова киноа/или ориз (сварена до 1 чаша готова);
- 1 добре узряло авокадо;
- 1 с.л. зехтин;
- Сок от ½ лимон;
- 1 с.л. тиквени или слънчогледови семки;
- Няколко листа пресен магданоз или мента;
- Сол и черен пипер – на вкус.
Начин на приготвяне:
- Свари киноата според указанията (обикновено в съотношение 1:2 с вода, за 15 минути);
- Нарежи аспержите на 3–4 см и ги бланширай: пусни ги във вряща вода за 2 минути, след това ги охлади в студена вода;
- Нарежи авокадото на кубчета;
- Смеси киноата, аспержите, авокадото и нарязаните подправки в купа;
- Овкуси със зехтина, лимоновия сок, сол и пипер. Поръси със семките и сервирай.
Крем супа от аспержи и грах

Необходими продукти (за 2–3 порции):
- 1 връзка аспержи (около 250 г);
- 1 чаша грах (пресен или замразен);
- 1 глава лук;
- 2 скилидки чесън;
- 1 с.л. зехтин;
- 500 мл зеленчуков бульон или вода;
- 2 с.л. ядково мляко (или обикновено, по желание);
- Сол и пипер – на вкус.
Начин на приготвяне:
- Нарежи лука и чесъна и ги задуши в зехтина за 3–4 минути;
- Нарежи аспержите (запази връхчетата за декорация);
- Добави аспержите и граха в тенджерата, залей с бульона. Остави да ври 15 минути;
- Пасирай до гладка смес. Добави млякото, сол и пипер.
Ако желаеш, запечи отделно връхчетата на аспержите за украса.
Аспержи, увити в прошуто

Необходими продукти (за 2 порции):
- 10 аспержи;
- 5 тънки резена прошуто;
- 1 ч.л. зехтин.
Начин на приготвяне:
- Измий аспержите и премахни твърдите краища;
- Разрежи всяко парче прошуто на две по дължина;
- Увий всяка аспержа с лента прошуто;
- Подреди в тава, полей с малко зехтин;
- Печи 12 минути на 200°C, докато прошутото стане хрупкаво;
- Поднеси като предястие или гарнитура.
Рецептите с аспержи заслужават място в седмичното ти меню – не само заради вкуса си, но и заради лекотата, с която се приготвят. С няколко основни съставки и малко време можеш да създадеш ястия с аспержи, които са здравословни, красиви и впечатляващи.
Научете също защо са полезни аспержите и изпробвайте някои от тези вкусни предложения като аспержи с чесън на тиган, вкусни бъркани яйца с аспержи и диетични аспержи с брюкселско зеле.