Лято е и времето, прекарано навън с приятели в парка, ви се вижда 100 пъти по-добър вариант, отколкото да висите вкъщи пред фурната. Затова подбрахме 3 скоростни и вкусни рецепти с тиквички, които ще ви спестят време и все пак ще се погрижат да хапнете здравословно.
Тиквички на фурна
Необходими продукти: 3 тиквички, сол, пресен копър, чесън на прах, сладък червен пипер, оризово олио (зехтин или обикновено олио), кисело мляко
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват и се разрязват на две. Всяка част се нарязва на филийки. Нареждат се в тавичка. Поръсват се с малко сол и пресен копър, чесън на прах и сладък червен пипер. Поливат се с оризово олио. Тавата се слага във фурната и се пече до готовност.
Готовите тиквички се поднасят топли с гарнитура от кисело мляко.
Тиквички с кашкавал
Необходими продукти: 3 тиквички, сол, брашно, олио/зехтин, кашкавал
Начин на приготвяне: Тиквичките се измиват, обелват се и нарязват на колелца. Посоляват се и се овалват в брашно.
Тиквичките се нареждат в тава върху хартия за печене. Поръсват се с малко малко олио или зехтин. Пекат се за 15 минути, след което се поръсват с настъргания кашкавал. Тавата се връща във фурната, докато кашкавалът добие златисто-кафява коричка.
Тиквичките се сервират самостоятелно или със сос от кисело мляко, чесън и магданоз.
Салата от сурови тиквички
Необходими продукти: 2 тиквички, копър, сух чесън, олио, лимонов сок/оцет
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и се настъргват. Подправят се със сол. Добавят се нарязан копър и сух чесън. Салатата се овкусява с олио, лимонов сок или оцет.
Салатата от тиквички е прекрасна гарнитура за риба и печени меса.
И една бонус рецепта за бързи и вкусни тиквички със сирене.
Необходими продукти: 3 кг тиквички, 600 г краве сирене, 500 г грис, 3-4 глави чесън, 2 връзки магданоз
Начин на приготвяне: Тиквичките се обелват и нарязват на кръгчета. Нареждат се на един ред в предварително намазнена тавичка. Върху тях се нарежда ред натрошено сирене, след което и един ред грис. Следва ред нарязан на ситно чесън и още един ред наситнен магданоз. Следва отново ред тиквички, сирене, грис, чесън и магданоз. Подправя се със сол и черен пипер по вкус. Добавя се малко вода и се слага във фурната.
Ястието се пече във фурната на 200 градуса за около час. Когато ястието започне да се запича и да хваща коричка, се залива с 1 л прясно мляко и две разбити яйца. Ястието се запича за още 15 минути. Когато изстине, се поднася на парчета.