Източно азиатската кухня често използва стъклени спагети, по-често наричани нудли, като класическа гарнитура на супи от риба и месо. Те се поставят в горещата супа и се варят за кратко време. Не бива обаче да се консумират сурови, може също да се изпържат, приготвят на пара, изпекат и са популярно ястие и в този си вид.
Произход на стъклените спагети
На Стария континент този вид спагети също са популярни, но само в Азия имат хилядолетна история. В Китай са ги поднасяли като блюдо още преди 4 хиляди години. Особено популярен е маринованият вариант в супите със зеленчуци и месо.
В Япония също са добре познати от хиляди години и основната им кулинарна употреба е като гарнитура в рибните супи.
В Европа и Северна Америка стъклените нудли са станали популярни покрай азиатските ресторанти и се срещат често в менюто.
Предимства на стъклените спагети
Стъклените спагети се състоят от нишесте и вода. Нишестеното брашно се получава от грах, царевица или боб мунг. Правят се също от нишесте от сладки картофи.
На външен вид са прозрачни и безцветни, консистенцията им наподобява желе и е хлъзгава като него. Калорични са и дават много енергия.
Стъклените спагети са богати на въглехидрати, съдържат съвсем малко протеини, не съдържат мазнини и сол.
В състава им се отбелязва отсъствието на витамини, с изключение на малко количества витамин В6, в замяна на това присъстват минералите калций, калий, магнезий, натрий, желязо.
Тези нудли са лесни за приготвяне, може да се използват в сушен, пресен и дълбоко замразен вид. Служат основно за сгъстяване на супите, безвкусни са сами по себе си, но лесно приемат вкусовете на супите, в които се поставят.
Този вид стъклени спагети, който се произвежда от боб мунг, е подходящ за хора със синдром на раздразненото черво. Тези, които страдат от глутенова непоносимост, могат за изберат стъклени спагети от царевица, грях или сладки картофи и да ги добавят към много безглутенови рецепти.
Тъй като не съдържат мазнини, тези спагети са идеална опция за диетични режими, които избягват мазнините.
Съхраняване на стъклени спагети
Необработваните спагети имат много дълъг срок на годност поради ниското съдържание на вода. Сварените обаче се съхраняват за кратко време в хладилник и трябва да се консумират бързо.