Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Основни сосове за паста

Основни сосове за паста

Основни сосове за паста

За какво служи сосът

Сосът представлява хомогенна смес, която служи, за да обогати вкуса на основното ястие. Придава и изкусителен аромат на блюдото и е най-използваната течна съставка в храната.

Има топли и студени сосове, сладки и солени, приготвени от подправки, от плодове и други. Най-често сосът не е самостоятелно ястие, той се добавя към друго, което се явява основно и променя или засилва неговия вкус.

Основни сосове за паста

Ето кои са основните сосове за паста, с които любимият италиански специалитет става завършен.

Пастата обикновено няма силно изразен свой вкус, затова задължително се обогатява с други по-силни вкусове, основно от сос. Сосовете за паста представляват голямо разнообразие и задоволяват всяко предпочитание. Някои от най-често използваните сосове идват от италианската кухня, тъй като пастата е основна храна в тази кухня.

Сос Алфредо

Спагети Алфредо

Ароматен и интересен сос за паста, създаден в края на XIX век е наречен Алфредо. Основните му съставки са маслото и сиренето пармезан. Вариациите на този сос се умножават във времето, като се добавят подправки, а понякога и пилешко месо. Овкусяват се и други тестени изделия с него.

Сос Арабиата

Този сос е за любителите на леко пикантната храна. Прави се от домати, сухи червени люти чушки и чесън. За първи път е предложен в Лацио и е основен сос за паста в италианската кухня.

Сос Карбонара

Паста Каробнара

Това е може би най-известния сос за паста. Прави се от яйца, бекон панчета, твърдо сирене като пекориното и черен пипер. Може да се добавят гъби или зеленчуци. Най-често се предлага със спагети.

Сос Болонезе

Болонезе е много харесван сос както за спагети, така и за друга паста. Основната съставка в него е месна, слага се говеждо или свинско месо, заедно с доматено пюре, целина, моркови и вино. Сос Болонезе е съставка и в известната лазаня.

Сос Маринара

Паста Маринара

Този сос е не само лесен за приготвяне, но и подходящ за различен тип хранене, включително за вегетарианци. Приготвя се от домати, чесън, мазнина, най-често зехтин и различни билки. Може да се добавят маслини, каперси и дори вино.

Популярни съставки в сосовете за паста са сметаната, различните видове сирена, лимоновият сок, и различни съчетания от билки и подправки.

Вижте още от любимите ни предложения за паста със спанак или пък за вкусни спагети Карбонара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest