Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Полезно ли е готвенето с кокосово брашно?

Полезно ли е готвенето с кокосово брашно?

Косово брашно

Чували ли сте, че съществува Азиатско-тихоокеанска кокосова общност (английското ѝ съкращение е АРСС), както и че има обявен Световен ден на кокоса, който се чества на 2-ри септември? Надали!

Всъщност в това няма нищо кой знае колко чудно, защото кокосът има безброй ползи за човешкото здраве и от него се използват абсолютно всички части.

Освежаващият плод се използва както в кулинарията, така и в козметиката и фармацията. Кокосовото мляко, кокосовата вода и месестата част на кокоса биха могли да участват активно в ежедневието ни, а от кокосовите черупки можем да си направим прекрасни стоки за бита и дома.

След като от кокоса се отдели кокосовото мляко, месестата част на кокоса може да бъде изсушена и да се смели, за да се превърне в най-обикновено брашно. Е, не съвсем обикновено. Все пак кокосово брашно.

То може да бъде използвано подобно на всички останали видове брашна, като би придало на ястията леко сладникав вкус и кокосов аромат. Можете да го използвате за сгъстители за супи и сосове, за приготвяне на сладки и солени печива или пък за пържене и паниране.

Струва ли си обаче да замените обикновеното брашно с кокосово предвид по-високата цена на второто? И изобщо полезно ли е готвенето с кокосово брашно? Нека разнищим този въпрос.

Високо съдържание на фибри

Около 40-60 % в кокосовото брашно са фибри, които подпомагат храносмилането, дават усещане за ситост, регулират нивата на кръвната захар, грижат се за здравето на червата и предпазват от запек.

Кокосовото брашно е бедно на въглехидрати

Кокос

Поради своето ниско въглехидратно съдържание кокосовото брашно не води до рязко покачване на кръвната захар. Това го прави много подходящо за хората, страдащи от диабет тип 2., както и за онези, които спазват кето, палео и нисковъглехидратни диети, и търсят продукти за кето сладкиши.

Богато на мазнини

В състава на кокосовото брашно влизат средноверижни триглицериди ( МСТ), които осигуряват на организма бърза енергия и подкрепят метаболизма и мозъчната функция.

Кокосовото брашно съдържа протеини

Протеините в кокосовото брашно не са много, но в сравнение с останалите брашна са повече.

Източник на антиоксиданти и минерали

В състава на кокосовото брашно освен антиоксиданти влизат и магнезий, калий и желязо и всички те способстват укрепването на имунната система.

Без глутен е

Кокосова торта

Кокосовото брашно спада към безглутеновите брашна, които са чудесна алтернатива за хората, страдащи от глутенова непоносимост или автоимунни заболявания.

Изцяло растителен продукт

Веганите и вегетарианците могат на воля да консумират кокосово брашно, като го включват редовно в хранителния си режим. Благодарение на високата си абсорбираща способност то може дори да замени яйцата в някои рецепти.

Като всеки друг продукт, така и кокосовото брашно крие някои свои „дребни“ минуси. Трябва да се вземе предвид, че поради високото съдържание на фибри то може да доведе до подуване и газове, ако се прекалява с него, както и че е доста калорично. В редки случаи може да предизвика и алергична реакция, но това важи само за хората, предразположени към алергии към кокосовите продукти.

В заключение можем спокойно да кажем, че готвенето с кокосово брашно е суперхрана за всички спортисти (могат дори да го добавят към протеиновите си шейкове), както и за онези, които искат да отслабнат, защото съдържащите се в него фибри и мазнини удължават усещането за ситост.

Смело може да опитате да приготвите понички с кокосово брашно, апетитни кокосови кето мъфини и кокосови палачинки с банан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest