Ezine.bg»Статии»За Дома»Готвене и Хранене»Видове прошуто и техните характеристики

Видове прошуто и техните характеристики

Видове прошуто

Прошутото е един от най-емблематичните деликатеси в италианската кулинарна традиция.

С вековна история, съхранена чрез поколения майстори, този изискан сушен свински продукт се е превърнал в синоним на качество, финес и автентичен вкус. Но не всяко прошуто е едно и също – в зависимост от региона, използваното месо, времето на зреене и традициите в производството, съществуват различни видове прошуто, всеки със своите уникални характеристики.

Какво е прошуто? Думата prosciutto произлиза от латинския термин "perexsuctum", което означава "изсушен". Най-общо казано, прошуто е сушен свински бут, който може да бъде суров (prosciutto crudo) или варено-печен (prosciutto cotto). В Италия (и не само) има над десет защитени географски наименования за прошуто, всяко със своите специфики.

Видове прошуто

Прошуто крудо – сурово сушено прошуто

Какво представлява:

Това е най-известният тип прошуто – месо, което се осолява, суши и зрее на въздух за месеци или дори години. То не се подлага на термична обработка и разчита на времето и солта, за да се консервира.

Основни характеристики:

Нежна, копринена текстура

Сладък и леко солен вкус

Обикновено се сервира нарязано на много тънки резени

Популярни видове:

Салата с прошуто

Пармско прошуто

Родина: регион Парма, Емилия-Романя

Защитено наименование (PDO)

Зрее минимум 12 месеца

Хранено с млечна суроватка прасе

Вкус: сладък, мек, с почти липсваща соленост

Прошуто ди Сан Даниел

Родина: регион Фриули – Венеция-Джулия

По-тъмен цвят и по-сладък вкус от прошутото от Парма

Характерна форма на бут – напомня китара

Зрее минимум 13 месеца

По-интензивен аромат

Прошуто ди Тоскана

Хапки с прошуто

Родина: Тоскана

Освен сол, се овкусява с пипер, чесън, розмарин

По-силен, подправен вкус

Подходящо за по-плътни вина и хлебни плата

Прошуто ди Модена

Родина: Модена

Балансирано между сладостта на Парма и интензивността на Тоскана

По-кратък период на зреене – около 14 месеца

Прошуто кото – варено прошуто

Рулца от прошуто

Какво представлява:

Това е нежно и ароматно прошуто, което се приготвя чрез варене или печене. Месото се маринова и след това се готви на ниска температура. Обикновено е по-леко и се използва в сандвичи, салати като зелена салата с бурата и прошуто и готвени ястия като пълнени картофи с прошуто и крема сирене.

Основни характеристики:

По-розов на цвят

Сочна и мека текстура

Подходящ за хора, които не обичат силно осолени и сушени меса

Може да съдържа подправки, билки и леко опушване

Разновидности:

Alta Qualità (Високо качество) – с минимални добавки, само от цял свински бут

Prosciutto Arrosto – печено прошуто, често с ароматни подправки

Prosciutto Affumicato – пушено прошуто

Как да различите качественото прошуто?

Плато с прошуто

Външен вид: Цветът трябва да бъде от розов до червеникав, със снежнобяло покритие.

Мирис: Ароматът е мек, не остър, напомнящ на ядки и масло.

Текстура: Месото трябва да е меко, но не лепкаво.

Надписи: Винаги търсете обозначенията DOP или PDO за автентичност.

Как да го сервираме?

Нарязано на тънки резени – идеално за антипасти

Комбинира се прекрасно със сочни плодове като пъпеш, круша, смокини

Подхожда на твърди сирена (пармезан, грана падано), хляб с квас и сухи вина

В готвене – в ризото, паста, омлети и фокача

За да се насладите на незабравимия вкус на този деликатес, опитайте също свежа и много апетитна пролетна салата с прошуто и фантастичните свински руладини с прошуто и гъбено сосче. Опитайте също и неустоими комбинации като прошуто с рукола и рибни рулца с прошуто.

Разберете и точно как се съхранява прошуто.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest