Сърцебиене

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Сърцебиене

Различно е разбирането за сърцебиене. На почти всеки човек му се е случвало да усети пулса си по различен начин. При нормални условия никой от нас не се замисля и следователно не усеща пулса си, но в случаите, когато той се ускори, намали, прескочи и усили, веднага си даваме сметка за това.

Какво обаче представлява, нужно ли е да се тревожим и как да се държим, ако имаме сърцебиене, ще разгледаме в редовете по-долу.

Видове изменено сърцебиене

Има различни случаи на изменено сърцебиене:

Тахикардия – учестен сърдечен ритъм;

Брадикардия - забавен сърдечен ритъм;

Фибрилации – нередовен, непостоянен сърдечен ритъм;

Преждевременна контракция – един сърдечен ритъм изпреварва друг.

Как да измерим пулса си

Сърцебиене

Обичайно пулсът на хората в спокойно състояние и със здраво сърце варира между 60 и 80 удара в минута. Какъв е пулсът ви, зависи от много неща – височина, тегло, пол, възраст.

За да установите колко е вашият нормален пулс, може да го измерите в няколко последователни дни, когато сте здрави.

Ето как: вземете часовник със секундомер, седнете, отпуснете се и дишайте спокойно. Ако имате нужда, затворете очи, след като сте напълно спокойни, с дясната ръка хванете китката на лявата ръка и с показалеца и безименният пръст напипайте артерията, ще усетите пулса си. След като сте готови, започнете да броите пулсациите и междувременно засечете една минута.

Кога пулсът ни се променя и това не е опасно?

Сърцебиене

Има няколко причини, поради които пулсът ви може да се ускори и това да не е симптом на тежко заболяване:

1. Спорт – когато спортуваме, пулсът се увеличава, а това е така поради нарастващата нужда от кислород в организма, както и нуждата на мускулите от повече енергия – хранителни вещества. За да осигури придвижването на необходимите вещества до мускулите, сърцето започва да работи по-бързо;

2. Сезонни неразположения – свързани са с промяната в температурата на околната среда и съпътстващите изменения на атмосферното налягане;

3. Стрес – състоянието на стрес увеличава притока на адреналин, което е свързано с симпатиковата нервна система, осигуряваща необходимите функции на работа на организма в състояние „борба или бягство”;

Други биват преумора, прекомерна употреба на кофеин, алкохол или преяждане.

Промяна в пулса също може да е свързана с хормоналните промени в организма по време на пубертета, климакса и менструацията.

Кога сърцебиенето е опасно

Сърцебиене

Винаги когато имате съмнения или се притеснявате, веднага се обърнете към лекар. Сърдечният ритъм може да е индикация за много тежки и смъртоносни заболявания. Дори вашият случай да не е такъв, притеснението свързано с него, може да доведе до по-честата му поява. Ако страдате от високо кръвно, при промяна на пулса се консултирайте с лекар.

В случай че промяната на сърдечния ритъм е свързана със силна болка или е твърде продължителна и има и други симптоми – незабавно повикайте бърза помощ. По възможност - без да се движите излишно.

Ако имате честа промяна в пулса, дори тя да не е съпроводена с други симптоми, е най-добре да се срещнете с лекар.

Причините за сърцебиене могат да бъдат установени само и единствено от кардиолог.

Причини за сърцебиене

Рискови групи са възрастни хора, хора работещи при високо ниво на стрес, подрастващи. Злоупотребата с мазни храни и алкохол също води до промени в сърдечния ритъм. Затлъстяването сериозно уврежда сърцето ви.

Първа помощ при сърцебиене

В момента, в който усетите сърцебиене, се отпуснете, разкопчайте или се освободете от тесните дрехи, поемете дълбоко въздух и го задръжте около 20-30 секунди. Ако сте прави, намерете място да седнете, а още по-добре да легнете. Затворете очи и притиснете очните ябълки леко с възглавничките на пръстите си. Изпийте чаша вода. Докато не ви размине, се опитайте да не се движите много. А след това се изплакнете със студена вода и си починете още малко.

В случай че тези неща не помогнат и вие или близко до вас човек е в това състояние, повикайте медицинска помощ.

Профилактика на сърцебиене

За поддържане на нормална сърдечна дейност се изискват правилно хранене, добра физическа активност, редовна почивка и др. Ще ги разгледаме поотделно.

Здравословно хранене при сърцебиене

Сърцебиене

Поддържайте здравословно за вашата височина тегло. Най-просто може да го смятате така за мъжете височината в см и от нея вадите 100, а за жените се вади 110. И така, ако сте мъж, висок 180 см, добре е да тежите около 80 кг, а ако сте жена, висока 170 см, е добре да тежите около 60 кг.

Обърнете внимание на начина си на хранене. Избягвайте мазните и пържени храни още повече, чипсове и т. нар. бургери. Най-добре е да ядете прясно приготвена храна в домашни условия, която е печена, варена или задушена. Яжте меса, които нямат много мазнини по тях и наблягайте на зеленчуците и плодовете. Не преяждайте и не прекалявайте със сладкото. Ако все пак ви се яде сладко, хапнете парче шоколад, а не торти, еклери и пасти.

Течности при сърцебиене

Не прекалявайте с алкохола. Що се отнася до кофеиновите напитки (в това число влизат всички чайове, които не са от билки), ги ограничете. Едно или две кафета на ден не са много, но не прекалявайте. Ако все пак забележите, че пулсът ви се ускорява, след поемането на кафе – спрете кафето или пробвайте безкофеиново. Много полезни за организма са прясно изцедените сокове. Фреш вече е възможно да се направи от почти всичко. Избягвайте газирано!

Спорт и сърцебиене

Сърцебиене

Спортът ще се отрази добре и на фигурата ви, и на здравето ви. Ако по време на спорт усетите, необичайна промяна в пулса (важно е да знаете, че при физическа активност пулса нормално се увеличава), това означава, че претоварвате организма. Казано с други думи - сърцето и белите ви дробове не набавят нужните на организма хранителни вещества и кръв, достатъчно обогатена на кислород.

Консултирайте се инструктор, който ще ви състави подходяща програма, която ще увеличи физическото натоварване в период от няколко месеца. По този начин постепенно ще увеличите възможностите на белите дробове и сърцето. Преди да направите всичко, задължително се консултирайте с лекар, за да сте сигурни, че причината за промените в пулса ви не са резултат от сериозно заболяване.

Стрес и сърцебиене

Намерете начин да овладявате стреса. За всеки човек начините са различни. Може да опитате вана на свещи, ароматерапия, техники за дишане, йога, медитация и всякакви други неща, които ще ви накарат да се отпуснете и да забравите проблемите си. Излезте с приятели и се забавлявайте, споделете на близките си какво ви тежи. Осигурете си поне един почивен ден в седмицата, в който да правите нещата, които обичате и ви носят радост. Веднъж или два пъти в годината си вземете почивка за една седмица и се отпуснете на любимото си място.

В случай че имате проблеми, с които не можете да се справяте и това оказва напрежение върху психиката ви, консултирайте се с психолог или психотерапевт. Някои нервни състояния също са съпроводени с промени в сърдечния ритъм, както и съпътстващо безсъние.

Ако все пак сърцебиенето продължават, не се колебайте да потърсите лекарска помощ.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest