Хемороиди

AdminAdmin
Администратор
1k1463
Хемороиди

Хемороидите са разширени вени в областта на ректума (долната част на дебелото черво) и ануса. По-точно - разширението засяга каверозните тела /те се намират на границата между артериалните и венозните съдове/.

Вътре в хемороидите се съдържа артериална кръв, която е с ясен и ален цвят. Те са толкова често срещани, поради което се смята, че 90% от хората се сблъскват с този проблем в един или друг момент от живота си. Хемороидите засягат и двата пола, най-вече хора в активна възраст. Най-често засегната група са хората между 40 и 65 годишна възраст.

Заболяването е с хронично прогресиращо развитие, в много случаи води до пълна нетрудоспособност.

Съществуват два вида хемороиди – вътрешни и външни. Вътрешните хемороиди се намират в долната част на ректума и горната част на аналния канал, а външните – около аналния отвор.

Това заболяване е по-често срещано в развитите държави, като при мъжете се наблюдава в малко повече случаи, отколкото при жените. Най-често оплакванията започват между четиридесет и петдесет годишна възраст, но при някои хора може и по-рано, но не преди навършването на двадесет години.

Видове хемороиди

Различават се 2 вида - вътрешни хемороиди и външни хемороиди. Вътрешните могат да бъдат пролапсни хемороиди – това са вътрешни такива, чийто размер е такъв, че те се изтласкват извън ануса.

Външните хемороиди се намират около външната част на аналния отвор. Вътрешните хемороиди се разполагат в горната част на аналния канал и долната част на ректума.

Причини за хемороиди

Разнообразни са причините за възникването на хемороиди, като един от ключовите фактори е наследствена предразположеност. Други причини, водещи до тях са прекомерното напъване при дефекация, запек и хронична диария, претриване с тоалетна хартия, заседяване по време на изхождането, стискане и др.

Запек при хемороиди

Усилието, което човек извършва при дефекация, води до повишаване на налягането във венозните плексуси. Така се затруднява оттичането на кръвта от тях и това води до тяхното разширяване. Честите диарии също могат да станат причина за хемороиди. Заседналият начин на живот причинява редица здравословни проблеми, като хемороидите не правят никакво изключение.

Дългото седене не позволява оттичането на венозната кръв. Има и определено генетично предразположение, което се формира от генетично заложената еластичност на тъканта, която изгражда вените. Тази тъкан обуславя факта дали човек ще страда от хемороиди и колко тежко може да стане състоянието. Комбинация от плоско стъпало, хемороиди и разширени вени е типична проява на вродена слабост на съединителната тъкан. Напредването на възрастта е фактор, който засилва възможността за поява на хемороиди.

Начинът на хранене също може да бъде причина за хемороиди. Лютата, пикантна и мазна храна, както и пържените изделия създават дразнене на лигавицата на дебелото черво. Не са препоръчителни алкохол и газираните напитки, тютюнопушене. Ограниченият прием на течности също може да е фактор за поява на хемороиди.

Тежки физически усилия, водещи до увеличаване на усилията в корема (вдигане на тежести) също могат да доведат до хемороиди. Бременността е специфично състояние, което може да доведе до този проблем. В тялото настъпват хормонални промени, които уголемяват матката и отслабват съдовите стени. Вдигането на много тежести и физическата работа, както и хроничните чернодробни заболявания, в някои случаи причиняват хемороиди.

Симптоми при хемороиди

Първите симптоми на хемороиди са дразнене и сърбеж, най-често след изхождане, в областта на ануса. Болката е характерна за външните хемороиди особено при дразненето им от много твърди фекалии. Характерно за напредналите фази е кървенето. Трябва да е ясно, че става въпрос за чисто кървене (без замърсявания и примеси от фекалии), чието начало е в края на изхождането. Може да бъде струйно кървене или само няколко капки.

Появяващият се дискомфорт при изхождане се усеща в лявата низходяща част на червото. При външните хемороиди се наблюдава болка, която е причинена от травма в областта на ануса, породена от запек или прекалено твърди фекалии. От ануса започва кървене, което е с ярък алено-червен цвят. Възможно е да се появи секрет от ануса, който цапа бельото и възпалява съседната кожа. Когато външните хемороиди излязат извън ануса, се получава пролабиране. В началото те излизат в следствие от физическо усилие и се връщат обратно /репонират/. В напредналите стадии на заболяването те започват да излизат спонтанно, без да могат да се приберат обратно.

Развитие на хемороиди

Първи етап – хемороидите кървят, но без да пролабират;

Втори етап – възлите на хемороидите се късат при дефекация;

Трети етап – възлите пролабират, а репонирането им може да стане с ръка;

Четвърти етап – хемороидите са постоянно пролабирали извън ануса.

Диагностициране на хемороиди

Първоначално лекар трябва да огледа областта около ануса и да се осведоми за наличните симптоми, за начина на хранене, на живот, наследственост. След което се назначава изследване с аноскоп – осветена тръбичка за оглеждане на аналния канал или с сигмоидоскоп или колоноскоп. С тези уреди се оглеждат вътрешните части на дебелото черво. Без тях не може да сте сигурни дали става въпрос за хемороиди или за друго заболяване.

Лечение на хемороиди

Има различни видове лечение според фазата на развитие:

Симптоми при хемороиди

На първия стадий, когато има меки възелчета в аналния канал, които може да кървят се прилагат медикаменти, инфраред коагулация и склерозиране.

Втория стадий е характерен с възли, които се подават на вън при изхождане, но после се прибират. При него за лечение се прилагат пристягане с еластично пръстенче и инфраред коагулация.

В третия етап от заболяването е характерно, че показалите се възли се прибират само с намеса. И лечението е като при втория етап.

По време на четвъртия етап, възлите са извън ануса, лесно се виждат и не могат да се прибират. В този случай е необходимо оперативно отстраняване.

Първата стъпка на лечението е премахване на всички фактори, които пораждат хемороидите. Трябва да се спазва много добра лична хигиена и редовно измиване на аналната област след дефекация. Съществуват редица мехлеми и гелове, които могат да се използват. Те трябва да се нанасят на тънък слой около ануса. При вътрешните хемороиди мехлемите се нанасят с пръст или чрез специално приспособление, което се намира в опаковката.

Лечението на хемороиди в напреднала форма е оперативно. Лазертерапията е ефективна в дългосрочен план. Склертерапията е друг подходящ метод, който използва инжектирането на склерозиращи агенти в основата на възлите на хемороидите. Това прекъсва кръвоотокът към тях. Хирургично лечение може да прилага и за двата вида хемороиди. Оперативно се премахват възлите, след което тъканите могат да се оставят отворени или да се зашият. Оздравителният период трае до един месец.

Профилактика на хемороиди

Като начало е добре след изхождане да се миете, вместо да се бършете с тоалетна хартия, това, от една страна, подобрява хигиената, а от друга - намалява дразненето. Не е необходимо да използвате сериозни измиващи препарати, даже е най-добре да се миете само с приятно хладка чиста вода.

Добре е да увеличите приема на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки. Успокояващо действат хладки бани с калиев перманганат или смрадлика. Много е важно да спортувате и да се движите винаги когато имате тази възможност.

Хранене при хемороиди

Хората, които страдат от хемороиди. трябва да консумират храни, които са богати на растителни влакна и могат да раздвижват съдържанието в червата.

Фибри, целулоза и влакнини могат да се набавят от плодовете и зеленчуците. Препоръчва се белият хляб да се замени с черен, трябва да се наблегне на овесената каша, елда, кисело мляко и мед. Необходим е прием на течности, поне два литра на ден.

Нека се ограничат продуктите от бяло брашно, месо, риба, яйца и извара. Острите, пикантни, пържени и мазни храни не са полезни. Приемът на храна трябва да бъде разпределен на четири хранения през деня, приблизително по едно и също време, за да привикнат червата към определен ритъм на хранене.

Народна медицина при хемороиди

Чесънът е едно от най-често използваните средства за борба с хемороидите. Две скилидки чесън се счукват и сокът им се събира. Той трябва да се прецеди и към него се добавя една чаена лъжичка сол. Сместа престоява за няколко часа в хладилник, след което се нанася върху хемороидите. Ако хемороидите кървят, тази процедура не бива да се прилага.

Събират се цветове от лопен и се изсушават. Запарват се на чай, който трябва да се пие няколко пъти дневно. Едни от най-често използваните билки за борба с хемороидите са ветрогон, решетка, змийски лапад, лечебна динка.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest