Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Правила за пълноценен сън

Правила за пълноценен сън

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Пълноценен и качествен сън

Сънят е жизнено необходим процес за всеки един човек. По време на сън организмът се отпуска и всички органи имат възможност да си починат и да се презаредят за следващия ден.

Здравословният и най-вече достатъчен сън разхубавява и подмладява. Утрото започва с добро настроение, кожата е добре кръвоснабдена, очите имат блясък.

Възрастен човек се нуждае от 6 до 10 часа сън, а с напредването на годините нуждата от сън намалява. Недоспиването може да доведе до редица нежелани последствия – отпадналост и умора, постоянна сънливост, подпухналост и торбички под очите. Затова всеки човек трябва да се опита да осигури достатъчен сън и почивка.

Най-здравословен е сънят преди полунощ. Опитайте се да си лягате не по-късно от 22:30 часа. Установете режим на лягане, за да може всяка вечер да заспивате по едно и също време. Ако успеете да си наложите този навик, вие ще заспивате по-бързо и безпроблемно.

Здравословен сън

През топлите дни спете на отворен прозорец, а когато е студено се старайте поне спалнята ви да бъде добре проветрена.

И преяждането, и гладът са предпоставки за разстройство на съня. Затова вечер яжте по-малко, като изключите тежката и трудно смилаема храна. Не яжте непосредствено преди лягане, за да не ангажирате стомаха с обработване на храна. Разбира се, не си лягайте и напълно гладни, защото е възможно да се събудите през нощта, за да търсите нещо за хапване.

Емоционалното състояние на човек също се отразява на съня. Когато той е ядосан, обиден, разтревожен заспиването ще е трудно, а когато най-после успее да заспи, сънят му ще бъде неспокоен.

Поради тази причина вечерно време се отърсете от всички грижи и неволи, които са се случили през деня. Слушайте успокояваща музика, изгледайте някой филм.

Не заспивайте на работещ телевизор. Когато усетите, че се унасяте го угасете, за да се отпуснете и заспите в пълно спокойствие. Ако е възможно даже махнете телевизора от спалнята, за да не ви разконцентрира допълнително.

Ако обичате да четете преди лягане, изберете някоя лека и разтоварваща книга. Когато ви се доспи я оставете, колкото и да ви е интересна. Ако продължите да четете има опасност да се разсъните и след това да заспите по-трудно.

Вечерно време избягвайте кафе и силни чайове, алкохолните напитки и цигарите. Много хора смятат, че чаша алкохол ще им помогне да заспят по-лесно, но всъщност ефектът е точно обратен - питиетата активират нервната система и човек спи много по-зле, сънят е неспокоен и повърхностен.

Спалното помещение трябва да бъде най-тихата стая в жилището и най-тъмната. Ако няма как да си осигурите пълна тъмнина, може да спите с превръзка на очите. Пердетата трябва да са плътни, а температурата не прекалено висока, защото жегата не помага за качествен сън. Може да прозвучи много странно, но за идеална температура на спалното помещение се считат температури между 15 и 19 градуса.

Спете с леко спално облекло, което да е свободно без да ви притиска. Пижамата трябва да е широка, а материята приятна и нежна.

Избягвайте да спите по корем, защото се смята, че тази поза значително влошава качеството на съня. При спането по корем се притискат стомахът, напрягат се допълнително мускулите на гърба и врата. Спането по гръб е най-добрата поза за качествен и пълноценен сън.

Качествен сън в леглото

Много от нас имат навика да оставят телефона си на нощното шкафче. Това обаче е много лоша идея, тъй като устройствата излъчват вълни и пречат на съня.

Домашните любимци пречат на съня. Те са устроени по различен начин и техните биологични ритми не съвпадат с човешките. Много често будуват през нощта и е възможно да ви събуждат многократно. Оставяйте ги в другата стая, за да сте сигурни, че ще успеете да се наспите.

Леглото трябва да бъде използвано само за сън. Ако прекарвате много време в него, заспиването ще бъде по-трудно. Препоръчва се четенето, ученето, гледането на телевизия и вършенето на някаква работа да се извършват на други места, за да може мозъкът да се настрои, че в леглото се спи и когато си легне, по-бързо да се унесе.

Топлият душ преди сън също е лоша идея. Горещината на водата може да разсъни човек и когато той си легне, дълго време да не може да заспи. За пълноценен сън се опитвайте да се къпете поне 1-2 часа преди лягане.

Много хора обичат да си подремват през деня. Следобедният сън може да се окаже лоша идея, тъй като се нарушава ритъм на съня и вечерта да заспим прекалено късно. Сами трябва да определите кое е оптималното количество сън, от което се нуждаете. Старайте се да си го набавяте редовно, за да избегнете смущения.

Лягайте си по едно и също време. Това е един от най-важните съвети за пълноценен сън, защото веднъж щом настроите организма си в определен режим, ще ви е много по-лесно да го спазвате. Например, ако сте решили, че ще си лягате в 11 часа, първите една-две седмици се старайте точно в този час вече да сте се озовали в леглото. Така и сутрин ще се събуждате много по-лесно.

Запомнете - пълноценният сън е ключов фактор за добро здраве, красив външен вид и жизненост през деня. Следвайте горепосочените съвети и ще видите как значително ще подобрите качеството на съня си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest