Коледните сладки са традиция навсякъде по света. Дори само да усетиш миризмата на сладките, вече усещаш коледния дух. Хубаво е поне през тези дни от годината да се почувстваме празнично, макар не винаги всичко около нас да е идеално. Празникът винаги е въпрос на настроение, а смесицата на миризмите и направата на тези малки сладки угощения за любимите ни хора, безспорно ще донесе такова.
На различните места по света правят и различни сладки лакомства за Коледа. Освен традиционните сладкиши, на много места приготвят и малки сладки, които да похапваме през деня на светлия празник. Да разгледаме някои от най-интересните предложения за сладки на различни места по света:
Дания – тук залагат на Pebber Nodder. Доста различни като вкус от това, което ние похапваме традиционно, но пък са много интересни. Това предложение заслужава да се опита, особено ако искате да изживеете и отпразнувате една истински различна Коледа.
Необходими продукти: 1 ч.ч масло, 2 яйца, 2 ½ ч.ч брашно, 1 ч.ч захар, 1 ч.л кардамон, 1 ч.л канела
Начин на приготвяне: Първо смесвате маслото и захарта и хубаво разбивате, след което постепенно добавяте и двете яйца. Уеднаквявате сместа. Отделно съберете брашното, канелата и кардамона – смесете ги и постепенно сложете към сместа с маслото и яйцата. Получава се меко тесто – разделете го на 6 отделни топки. Всяка топка разделете на няколко части и сплетете с тях плитки – дебелината да бъде около 1 – 2 см.
Следващата стъпка е да нарежете всяка плитка на малки парчета – около 3 см. Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Пекат се около 8–10 минути.
Италия – известните италиански коледни сладки с лешници са много леки с приятен привкус на ядки. Стават бързо и не са необходими много продукти.
Ето и рецептата:
Необходими продукти: 6 белтъка, 450 г пудра захар, 450 г лешници, 2 с.л какао, 2 ч.л канела
Начин на приготвяне: Лешниците трябва да се натрошат, но на по-едри парчета – не на ситен прах. Разбивате белтъците на сняг, а в отделна купа размесвате останалите продукти. След това смесвате съдържанието на двете купи. Разбърквате добре и от полученото тесто, правите малки топчета, които поставяте върху тава покрита с домакинска хартия и печете на предварително загрята фурна на 150 градуса. Пече се за около 25 – 30 минути.
Гърция – гръцките коледни сладки Kourambiethes са с характерен привкус на анасон. Как да си ги приготвим:
Необходими продукти: 2 ½ ч.ч брашно, 1 жълтък, 1 ч.ч масло, 2 – 3 с.л екстракт от анасон, ¼ ч.ч пудра захар
Начин на приготвяне: Разбъркайте маслото и жълтъка, после прибавете есенцията. Постепенно добавяйте брашното и пудрата захар. Получава се меко тесто, от което можете да оформите полумесеци, да ги наредите върху тава покрита с домакинска хартия и да изпечете. Фурната трябва да бъде предварително загрята на 170 градуса. Изпичат се за около 15 минути. По желание можете да поръсите сладките с пудра захар.
Германия – добре познати в германските домове са бадемовите коледни сладки. Стават много вкусни и ако сте любител на бадемите, тези сладки ще ви харесат много.
Необходими продукти: 5 белтъка, 1 2/3 ч.ч пудра захар, вафлени кори и 2 ч.ч бадеми
Начин на приготвяне: Първо трябва да залеете бадемите с гореща вода и да ги оставите така за 5 минути. След това трябва да обелите бадемите и да ги нарежете на средна големина. Ако В отделна купа разбийте белтъците на сняг и ги добавете в предварително омесените бадеми и пудра захар. Вафлените кори разрежете на форми – кръгчета или квадрати. Сложете по 1 ч.л на всяка вафлена кора, за да е по-лесно, лъжичката трябва да бъде влажна. Пъхате в предварително загрятата фурна на около 130 – 140 градуса. Пекат се около 20 минути – целта е да изсъхнат, не да станах кафяви.