Енцефалопатия

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Енцефалопатия
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Енцефалопатията представлява дегенеративно заболяване, което поразява главния мозък. С напредването на годините възможностите на нервната система стават все по-малки – паметта за скорошни събития, активността на мислене се забавят.

Причините за това са обективни – при процеса на остаряване някои клетки и отделни мозъчни участъци атрофират.

Това означава, че броят клетки намалява и работата на главния мозък се нарушава. Причините се крият в нарушеното кръвоснабдяване на мозъка.

Това може да се получи след хипертония и атеросклероза, а също така и след прекарани инфекциозни или алергични заболявания, травми на главния мозък.

Най-общо казано енцефалопатия е стесняване на съдовете на главния мозък. Човешката памет се разделя на дълговременна, кратковременна и асоциативно-свързана. Човек с енцефалопатия прекрасно помни факт отпреди много години, но не си спомня къде си е оставил очилата току що.

Това говори за стесняване на съдовете на главния мозък, поради което той получава по-малко кислород, отколкото му е необходимо и следователно и по-малко хранителни вещества.

Енцефалопатията при деца може да се дължи на припадък, васкулит, тумор, автоимунни заболявания, недостиг на витамин В, електролитни нарушения, бактериална инфекция и др.

Симптоми при енцефалопатия

Мозъчни проблеми

Първият и най-ранен стадий на заболяването протича без явна неврологична симптоматика. Физическите защитни механизми все още са в състояние да обезпечават нормалното кръвоснабдяване на главния мозък, независимо от развиващите се патологични процеси в съдовата система.

Характерни симптоми са шум и тежест в главата, главоболие, повишена уморяемост, нарушения в съня. Възможни са намаляване на паметта за текущи събития и колебания в кръвното налягане.

Във втората фаза на енцефалопатията към гореизброените симптоми се прибавят различни психопатологични и неврологични симптоми – неволно съкращение на мускулите, плачливост и емоционални изблици.

Третият стадий на заболяването се характеризира с интензивно понижение на умствените способности, нарушена и погрешна самооценка. Възможно е да възникнат парализи и разстройства.

Диагностициране на енцефалопатия

Диагнозата енцефалопатия обикновено се поставя след извършването на редица клинични изследвания – тестове за памет, тестове за психично състояние, тестове за координация.

Назначава се пълна кръвна картина, метаболитни тестове, измерва се кръвното налягане и ако е необходимо се провеждат още тестове, които да потвърдят диагнозата.

Лечебна гимнастика

Лечение на енцефалопатия

В процеса на лечение се обръща внимание на основното заболяване. При назначаването на медикаментозна терапия трябва да се вземат предвид особеностите на организма на възрастния човек по отношение на лекарствата.

Затова е добре в началото да се определят индивидуални дози, които след това могат да се увеличават. Кръвното налягане на възрастните трябва да се нормализира много внимателно, за да не се стигне до исхемия на мозъка.

С оглед увредените кръвоносни съдове е препоръчително болният да увеличи физическата си активност, да започне да практикува лечебна гимнастика и да прави по-дълги разходки.

Степента на физическо натоварване се определя индивидуално. Пушенето и употребата на алкохол се отразяват негативно на мозъка, поради което са абсолютно противопоказни.

Пълноценният сън играе много важна роля в профилактиката на съдовите нарушения на главния мозък. Преумората, вълненията и безпокойството трябва да се избягват стресови ситуации.

Ранното лечение на енцефалопатия може да премахне, намали или спре развитието на симптомите на заболяването.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest