Заглъхване на ушите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Заглъхване на ушите

Средното ухо представлява стерилна кухина, която е пълна с въздух и защитена от въздействията на външната среда посредством тъпанчевата мембрана. В тъпанчевата мембрана се намира механизмът чукче, наковалня и стреме, който по такъв начин преработва звуковите вълни, че те да попаднат с подходящи сила и диапазон във вътрешното ухо.

За да се поддържа тази среда, трябва въздухът да се обменя. Това става посредством Евстахиевата тръба, която съединява кухината на средното ухо и носоглътката.

Евстахиевата тръба доставя количеството въздух от вътрешната страна на тъпанчето, върху което въздушният стълб с ушния канал упражнява неохбодимото налягане.

Ако това равновесие се наруши, налягането от двете страни на тъпанчето не може да се изравни и се получава заглъхване на ухото, което е от порядък на 10-15 децибела.

Заглъхването на ушите се получава, защото скоростта на изравняване от страна на носоглътката сравнително се забавя и слухът заглъхва. Ако това става прекалено драстично, се получава силни болки в ухото, кръвоизливи в тъпанчето, което в тежките случаи може дори да се разкъса.

Заглъхване на ушите може да се случи във всеки един сезон и при всеки един човек. Есенно-зимните месеци са времето на вирусни епидемии и засягане на слуха. От друга страна през лятото пътуванията се увеличават и хората често сменят начина на живот, което също води до заглъхване на ушите /пътуване със самолет, почивка на планина и др./.

По-често заглъхването на ушите се получава при хора с определени дефекти в средното ухо, околните структури или комбинация от двете. Под дефект на околните структури се имат предвид остри и хронична хрема, изкривена носна преграда, полипи, трета сливица при децата и др.

Тези състояния възпрепятстват своевременното изравняване на налягането заради нарушената вентилация на средното ухо. Някои хора в детска възраст са боледували от серозен отит, при който в средното ухо има сериозни последици. При серозен отит въздушната среда в ухото е заменена от течна, а болки липсват.

Преглед на учши

Въпреки всичко течността разяжда отвътре тъпанчетата, те изтъняват и хлътват лесно. Възможно е при тези лица всяко преглъщане да е съпроводено със заглъхване на ушите.

При възрастни хора с атеросклероза, промени в кръвното налягане през лятото и шипове в шията, заглъхването на ушите се наблюдава много често. Появява се замайване и дразнене в нервните клетки.

Симптоми при заглъхване на ушите

Наименованието на състоянието само по себе си говори за водещия симптом – заглъхване в областта на ушите. Възможно е да се получи при полет, къпане в море или басейн, а при някои състояния – при преглъщане. В тежките случаи заглъхването на ушите е съпроводено със силни болки, кръвоизливи в тъпанчето и дори неговото разкъсване.

Диагностициране на заглъхване на ушите

Заглъхването на ушите само по себе си не е заболяване, а неприятно усещане, което в някои случаи може да сигнализира за вътрешни проблеми.

На всеки се е случвало докато лети, сменя надморската височина или се къпе в морето ушите да заглъхнат.

Това е нормално, но в случаите, когато се повтаря твърде често или е съпроводено с болка или други болестни оплаквания, трябва да се потърси специалист УНГ.

Той внимателно преглежда ушите и се запознава с оплакванията на пациента и предишните ушни заболявания и проблеми.

Лечение на заглъхване на ушите

Когато заглъхване на ушите е причинено от заболяване, специалистът назначава лечение, което е насочено към първичното заболявания.

Ако не се докаже заболяване, всеки човек може сам да предприеме някои мерки срещу заглъхването на ушите.

Заглъхване на ушите по време на полет е често срещано явление.

Няколко дни преди деня на полета носните кухини се промиват със солени разтвори, а по време на самия полет се смучат бонбони или се дъвче дъвка, чрез което се улеснява отварянето на евстахиевите тръби.

Хората, които са страдали от отит в миналото не бива да се гмуркат в никакъв случай. Изтъненото им тъпанче може лесно да се разкъса, а водата, която попада в средното ухо не е с температурата на тялото.

В резултат на това може да се получи световъртеж и удавяне. При тези хора не се препоръчва промивка на ухото заради ушна кал, защото тъпанчето може да се спука.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest