Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Чернодробни заболявания

Чернодробни заболявания

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552776
Чернодробни заболявания

Черният дроб е важен орган, който играе ценна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в организма, сред които складиране на гликоген, дезинтоксикация, производство на биохимични вещества за храносмилането.

В черния дроб се синтезира жлъчка, изключително важна за процеса на храносмилането. Черният дроб поддържа почти всички органи в организма, поради което е много важен за оцеляването му. Поради месторазположението и редицата си функции обаче, той е склонен към много заболявания.

Видове чернодробни заболявания

Цироза – това е хронично чернодробно заболяване, което протича с некроза на клетките в дроба, образуване на нова съединителна тъкан, дегенерация на клетките и последващо разрушаване на чернодробната тъкан. Мъжете страдат от цироза три пъти по-често от жените. Над 50% от случаите на чернодробна цироза са резултат от хроничната злоупотреба с алкохол. Освен алкохолизма, цирозата може да се образува от заболявания на жлъчните пътища, недоизлекуван вирусен хепатит и някои редки болести.

Хепатит – възпаление на черния дроб. Причинителите на хепатит могат да бъдат най-различни, като основните видове хепатит са седем на брой. Най-добре познати са хепатит А и хепатит В. Хепатит А се предава по чревен път като острата му фаза трае 4-6 седмици. Хепатит В е причинен от вирус, протича остро и хронично. В половината от случаите протича безсимптомно и след време директно се проявяват симптомите на хроничен хепатит В.

Видове Чернодробни заболявания

Хепатит С често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до цироза след години. Хепатит D се развива само при пациенти, които са инфектирани от вируса на хепатит В.

Наблюдава се при чести кръвни манипулации. Хепатит Е се причинява от вируса на хепатит В и се разпространява чрез фекално замърсяване на водата. Има само няколко докладвани случаи за хепатит F във Франция. Все още не е проучен. Хепатит G e далечен източник на хепатит С. Предава се при кръвопреливане.

Чернодробна стеатоза – това е отлагане на триглицериди в поне половината от чернодробните клетки. Причините за възникване на стеатозата са токсични вещества /медикаменти и алкохол/; неправилно хранене и затлъстяване; ендокринни проблеми и някои хронични възпалителни чернодробни заболявания.

Рак на черния дроб – има бърза еволюция и много лоша прогноза, а мъжете боледуват по-често от жените. Причините за раковото заболяване са злоупотребата с алкохол; действие на екзогенни токсични вещества; чернодробна цироза; хронична инфекция с вирусите на хепатит В и С.

Симптоми при чернодробни заболявания

Различните чернодробни заболявания причиняват различна симптоматика. Все пак някои проблемите с черния дроб водят до някои характерни болестни прояви. На първо място това са светлите изпражнения, които се дължат на липсата на специфичен пигмент, който се появява в резултат разграждането на билирубин.

Потъмняването на урината е следваща характерна проява, дължаща се на билирубин в нея. Натрупването му под кожата пък предизвиква силен сърбеж. В резултат на невъзможност на черния дроб да произвежда албумин се наблюдават подуване на глезените, стъпалата и корема. Прекомерна умора възниква на фона на общата загуба на витамини, минерали и хранителни вещества.

Цироза

Диагностициране на чернодробни заболявания

Диагностиката на чернодробни заболявания се извършва на база характерната симптоматика, оплакванията на пациента. Провеждат се рентгенография, компютърна томография, биопсия /вземане на малка част от черния дроб за хистологично изследване/. Колкото по-рано се постави диагнозата на съответното чернодробно заболяване, толкова по-добри са шансовете за лечение.

Лечение на чернодробни заболявания

Лечението на чернодробни заболявания зависи от вида на заболяването, тежестта му и състоянието на пациента. Срещу най-честите видове хепатит има ваксина, която предпазва от болестта. Лечението на острите вирусни хепатити е комплексно и трябва да е напълно съобразено с особеностите при болните.

Спазва се строг режим, който осигурява необходимия покой на засегнатите органи, по-малка загуба на енергия и съответно по-бързо възстановяване. При тежките форми е необходим постелен режим.

Цирозата на черния дроб за съжаление е необратимо заболяване. Лечението на заболяването, което е причинило цирозата може да забави или дори спре нейното протичане. Задължително се преустановява приема на алкохол.

При навременна диагностика чернодробната стеатоза е напълно обратимо заболяване. Назначава се индивидуален режим на хранене след тест за хранителен стрес, фитотерапия и различни медикаменти.

Ракът на черния дроб се лекува чрез оперативна интервенция или чернодробна трансплантация. Много малка част от пациентите обаче са подходящи за операция, а при напреднали тумори заболяването бързо рецидивира.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest