ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Храни, които ни пазят от слънцето

Храни, които ни пазят от слънцето

Храни с антиоксиданти
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Изгарянето под ярките слънчеви лъчи никога не е приятно, особено когато сте заредени с ентусиазираното настроение за предстояща незабравима почивка. Има ли някакъв начин, по който да се защитим все пак? Въпреки че е важно винаги да се намазваме най-малко с тънък слой слънцезащитен крем, някои други супермощни UV- блокери, които можем да използваме, се крият точно в хранителните продукти.

Има храни, които повлияват на увеличаването на способността на кожата да се предпазва от UV увреждане. Те също така могат да бъдат част от една необходима за организма здравословна диета. Тяхната слънцеблокираща тайна: антиоксиданти!

Тези съединения помагат в борбата със свободните радикали, които представляват опасен набор от атоми или молекули, допринасящи за развитието на проблеми като преждевременното стареене. Незащитеното излагане на слънце може да предизвика по-интензивното производство на вредните радикали. Те са като ловуващи малки вредители, които "крадат" електрони от здравите клетки, а в конкретния случай, от кожните. Антиоксидантите от друга страна са един вид малки работохолици, които тичат неспирно и отдават от себе си допълнителни електрони, които биват улавяни от свободните радикали, така че те спират да ги прихващат от здравите клетки.

Търсите хранителен продукт, който по естествен начин да осигурява защита от слънцето? Добавете към дневното си меню следващите полезни храни.

Сьомга

1. Омега-3 обогатени храни

Сьомга

Омега-3 мастните киселини (съдържат се в изобилие особено в ракообразните и мазните риби) имат невероятни противовъзпалителни свойства. Изследвания показват, че тези съединения могат да предпазят клетките от свободните радикали при излагане на прекомерна слънчева светлина. Друго проучване установило, че добавянето на омега-3 в диетата, независимо дали е посредством добавки или чрез консумацията на определен продукт, може да помогне за предотвратяване на някои видове рак на кожата.

Плодове

2. Червени и оранжеви плодове и зеленчуци

Ликопенът е естествен пигмент и каротеноид, или накратко казано: антиоксидант. Той се съдържа щедро в доматите и във всички червени и розови на цвят зеленчуци и е доказано, че подпомага защитата срещу някои UV-индуцирани кожни раздразнения като еритемата.

Ликопенът помага тялото ни да се отърси от негативното въздействие на свободните радикали. Бета-каротинът - друг вид каротеноид, намерен в червени и оранжеви плодове и зеленчуци- се свързва с по-лесното възстановяване след слънчеви изгаряния. Флавоноидът е другият магически елемент, който се съдържа в голяма концентрация в оранжевите и розови цитрусови плодове. Честата му консумация подобрява способността на кожата да се предпазва от ултравиолетовите лъчи.

Шоколад

3. Черен шоколад

Флавоноидите, намиращи се в черния шоколад, могат да подобрят способността на кожата да се защитава срещу някои видове увреждания, включително тези предизвикани от UV лъчите. Също така те осигуряват на кожата необходимата й хидратация- увеличава се в тъканите кислородното насищане и се стимулира притокът на кръв. Ето ви един повече от основателен повод да добавите черния шоколад в плажната си чанта. Единственият съвет е да го изядете преди да се е разтопил, разбира се.

4. Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци

Кръстоцветните зеленчуци като: броколи, зеле, карфиол ни се поднасят от природата с незаменими етерични антиоксиданти, които помагат в борбата с неприятните свободни радикали. Още някои предимства? На това зеленчуково семейство се преписва славата на отявлен борец срещу рака не само на кожата, но и на редица други органи. Изследвания показват, че броколите, които също "членуват" в семейство кръстоцветни, съдържат сулфорафан, чието действие е свързано с увеличаване на способността на кожата да се предпази от рак.

5. Зеленолистни зеленчуци

Спанак

Ако даден зеленчук е зелен, шансовете да ни предпази от безмилостното слънце, като го консумираме, са много големи. Пресните билки - специално магданоз, босилек, градински чай, розмарин - принасят незаменима полза, като преборват свободните радикали и снабдяват кожата със защитните ѝ приятели - антиоксидантите. Тъмнозелените листни зеленчуци като спанака и швейцарски къдраво зеле са пълни с антиоксиданти от рода на полифеноли и каротеноиди, които също могат естествено да предпазват кожата от слънчеви увреждания.

Проведено проучване е установило, че консумацията на такива зеленчуци помага да се предотврати повторната поява на рак на кожата при хора, които преди това са преживели коварната болест. Също така било констатирано, че "немодифицираните" млечни продукти като пълномаслено мляко, сирене и кисело мляко носят повишен риск от ремисия на болестта.

6. Зелен и черен чай

Чай

Зеленият и черен чай (които всъщност са един вид листни зеленчуци - изненада) са богати на полифеноли, които могат да помогнат за спиране на развитието на рак чрез ограничаване на притока на кръв към раковите клетки. Някои проучвания са установили, че зеленият чай може да помогне в борбата срещу немеланомен рак на кожата. Това са само някои от невероятни ползи за здравето, които този вид чай допринася. Друго изследване установила, че хората, които пият по една чаша чай на ден, имат по-ниска честота на развитие на меланом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest