Ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»По 6 мин разходка на час срещу обездвижване

По 6 мин разходка на час срещу обездвижване

заседнал живот

Продължителното заседяване може да се окаже причина за сърдечно-съдово заболяване, рак или диабет, посочват канадски учени. Те твърдят, че заседяването се отразява и на хората, които редовно тренират. Изследването на канадците е публикувано на страниците на вестник Дейли мейл.

За своето проучване доктор Дейвид Олтър е направил анализ на 47 минали изследвания по тази тема. Неговият извод е, че само един час движение никак не е достатъчен, при положение че през останалото време се заседяваме на едно място.

Като се замисли човек, повече от половината време през деня прекарваме седнали в превозните средства, пред компютъра или пред телевизора. Това, че някой спортува всеки ден по час-два, не означава, че през останалото време трябва да бъде неподвижен, категоричен е доктор Олтър.

Все пак, опасността от различни болести и ранна смърт е по-голяма при хората, които изобщо не се движат.

За да намалим обездвижването, специалистът препоръчва първо да установим колко време от деня прекарваме, лежейки или седейки. След това всеки човек трябва да си постави някаква цел – на всеки 30 минути например да си прави разходка по три минути.

Разходка

Разходките могат да се правят в работно време или пък, ако сме пред телевизора, по време на рекламите – все пак става въпрос за кратки три минути.

Това обаче е само началото – крайната цел на всеки трябва да бъде времето, което прекарва обездвижен, да се намали с два (най-много три) часа за период от 12 часа.

В други проучвания по тази тема се посочва, че все повече млади хора страдат от обездвижване. Много специалисти твърдят, че един от най-големите бичове на днешно време е именно застоялият начин на живот.

Принудителната поза, която заема човек пред компютъра, причинява болки. Тези първоначално поносими болки могат да се окажат причина за плексит, дископатия, радикулит и др. Недостатъчното движение означава и проблеми с черния дроб и бъбреците, влошава се дейността на сърцето, забавя се метаболизма и пр.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest