Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Как гликемичният индекс на храната ни помага да отслабнем

Как гликемичният индекс на храната ни помага да отслабнем

МаринаМарина
Джедай
4687
Ечемик

Съществува диета, според която в зависимост от гликемичния индекс на приетата храна се определя и хранителният режим. Той ще подпомогне намаляването на телесното тегло, регулирането нивата на кръвна захар, както и ще ви предпази от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Според авторите ѝ диетата ще помогне на човек да отслабне и едновременно с това ще го предпази от диабет тип 2 (неинсулинозависим диабет) и болести на сърцето.

Поради тази причина целта на диетата е консумация на така наречените добри въглехидрати, чийто гликемичен индекс е нисък. Под гликемичен индекс (GI) се разбира как приетите въглехидрати повлияват кръвната захар в организма на човека.

Съответно добрите такива са с по-нисък индекс. Те се усвояват по-бавно, а оттам и човек се чувства сит за по-дълго време. Едновременно с това се регулират нивата на кръвната захар, както и метаболизмът.

Пълнозърнест хялб

Така похапването на добри въглехидрати като житни зърна, плодове и зеленчуци, ябълки, моркови ще потиснат апетита и ще подпомогнат загубата на калории.

От друга страна, лошите въглехидрати, към които спадат белият хляб и картофи, повишават нивата на кръвна захар, а оттам и апетита.

Всичко, което привържениците на диетата трябва да знаят, е с какъв гликемичен индекс са храните, които консумират.

Всеки един хранителен продукт попада в скалата с гликемичен индекс (ГИ) от 1 до 100. Чистата глюкоза е под номер 100. И въз основа на нея се обособяват три групи храни:

- с висок ГИ, когато е по-голям от 70

- с умерен ГИ, когато е между 56-69

- с нисък ГИ, когато е под 55

Отслабване

Тук всеки сам разработва подходящо меню и сам преценява колко и кои въглехидрати да консумира.

Има спорове за това доколко този начин на хранене би повлиял здравето и теглото на човека. Причините са, че при комбинацията на различни храни, макар и такива с нисък ГИ, могат също да повишат кръвната захар, което означава, че няма ясно правило.

Въпреки това се препоръчва за закуска да се приемат зърнени храни, за обяд - сандвич от пълнозърнест хляб, а за вечеря да се избере салата вместо картофи например.

Консумацията на въглехидрати с нисък гликемичен индекс помага загубата на тегло. Все още обаче са налице противоречиви доказателства относно ефикасността на диетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest