Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»С бразилки орех може и да отслабнете

С бразилки орех може и да отслабнете

Пламена M.Пламена M.
Джедай
6k254
Бразилски орех

Бразилският орех е една от малкото останали некултивирани храни на пазара. Той не е много популярен в ежедневното меню на българина, но е изключително полезен и задължително трябва да се има предвид.

Бразилският орех е плод на растението Bertholletia excels и идва от Южна Америка. Отглежда се в Гвиана, Бразилия, Източна Колумбия, Източно Перу и Източна Боливия. Плодовете му наподобяват на външен вид зрял кокосов орех, като достигат около два килограма тегло. Във вътрешността си то напомня по-скоро за какаовия плод. В нея са разположени множеството ядливи семена, обвити в черупки, което ги причислява по-скоро към семената, отколкото към орехите.

Това, което прави бразилския орех толкова полезен, е високото съдържание на селен в състава му. Този елемент е важен минерал антиоксидант, който предпазва организма от вредното въздействие и увреждане от свободните радикали. Той им противодейства, като по този начин предпазва организма от редица заболявания, включително и рак.

Бразилски орехи

Подобно на останалите ядки, бразилският орех е с високо съдържание на протеини и фибри. Приемът му помага за контролирането на глада, като по този начин спомага свалянето на излишните килограми. В малки дози се препоръчва от редица диетични и хранителни режими.

Семенцата бразилски орех са богат източник на омега-6 мастни киселини. Така приемът им помага да се намали рискът от сърдечно-съдови заболявания, сърдечни удари и инсулти. Интересното е, че се използва и за лечение на хора с недостиг на цинк.

Освен ползи обаче приемът на бразилски орех може да ви донесе и някои негативи, ако прекалите с него. Големите дози селен в организма могат да доведат до умора, раздразнителност и разстроен стомах.

Ядка Бразилски орех

От друга страна, регулярният прием на тези ядки води до намаляване на риска от заболявания като рак на гърдата, рак на простатата, рак на белите дробове, на кожата и на дебелото черво. Правилната доза е до 4 бразилски орехa на ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest