Погрешно смятана за зърнено растение, елда е всъщност плодът на растение от семейство Лападови. Позната е на света от хиляди години благодарение на ценния си състав и здравословните ползи, които носи за организма.
Много специалисти я използват като средство регулиращо артериалното налягане. Също съдържа изобилие от антиоксиданти, предпазващи човека от редица болести, както и фибри. Последните регулират чревната перисталтика и създават чувство на ситост и така помага на човека да се сбогува с излишните килограми.
Елдата е с високо съдържание на протеини, както и на елемента магнезий, който способства за поддържане на нормално кръвно налягане. А фитохимикалите в нея са много ценни за хората с диабет, защото те, от своя страна, регулират нивата на кръвната захар.
На пазара може да откриете елда на цели зърна, под формата на брашно, подходящо за приготвянето на редица вкусни тестени изделия, както и макаронени изделия, направени от елда.
Гречка, както руснаците наричат елдата, е изключително използвана в тяхната страна. Известна с хилядите ползи за здравето на човека, тя става и често срещан продукт в диетите на хората.
А най-добрата и балансирана диета с елда е създадена от шведски диетолози. Тя осигурява нужните количества протеини, въглехидрати, мазнини и ценните за тялото витамини и минерали.
И при правилно спазване за една седмица могат да бъдат свалени до 5 килограма.
Една от диетите с елда е свързана с консумирането на този растителен продукт в продължение на една седмица. През деня, когато човек почувства глад, може да яде от нея колкото пожелае. Разрешени са и литър айран, но са абсолютно забранени всякакви подправки, както и солта и захарта.
Желателно е ежедневно да се пие и по литър вода и ако необходимостта от кафе или чай е несломима, то е разрешена по една чаша. Важно условие тук е последното хранене да не бъде по-късно от 5-6 часа преди лягане.
За деня е достатъчно една чаша елда, накисната с вряла вода от вечерта.