Алкохолно натравяне

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Алкохолно натравяне
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
Качество без компромис:
Смарт кутия за хапчета със звукова аларма
34.00 лв.
Виж ››

Алкохолното натравяне представлява сериозно състояние, което в някои случаи може да се превърне дори в животозастрашаващо. Дължи се на прием на много големи количества алкохол за кратък период от време.

Еднократната смъртоносна доза алкохол е 0.8-1 литър водка. При хора със слаб организъм. Твърде уморени и особено при деца, дори малки дози спирт могат да станат причина за натравяне. Редица специалисти са на мнение, че най-вредна за организма е домашната ракия.

Когато се говори за алкохолно натравяне, трябва да се има предвид един фактор. Алкохолното натравяне в някои случаи може да говори за загуба на защитните сили на организма и до повишаване на толерантността към алкохола. Това означава, че човек може да изпие такова количество, което е било немислимо за него преди, а сега не го задоволява и се напива буквално до безпаметност, което може да е симптом за алкохолизъм.

Симптоми при алкохолно натравяне

Вероятно няма човек, който да не е виждал човек в сериозно алкохолно опиянение. То се изразява в нарушена концентрация, невъзможност за контрол над крайниците, неразбираем говор и подобни.

Алкохолизъм

Симптомите при алкохолно натравяне обаче са сериозни и могат да са индикатор за реална опасност. Задължително трябва да се потърси помощ, ако пияното лице има симптоми като нередовно и бавно дишане, гърчове, бледа кожа, неконтролируемо повръщане и изпадане в безсъзнание, от което пияният не може да се събуди.

Други симптоми са понижена телесна температура, припадъци и сериозно объркване. Трябва да се отбележи, че не е необходимо да са налице всички симптоми, за да се потърси лекарска помощ.

Човек, който е злоупотребил с алкохол и е изпаднал в безсъзнание и не може да бъде събуден или не реагира изобщо на силно външно дразнене, е в потенциална смъртна опасност.

В резултат от алкохолно натравяне може да възникне сърдечно-съдова или остра бъбречна недостатъчност.

Първа помощ при алкохолно натравяне

Най-важното нещо, което трябва да се направи при човек, който има горепосочените симптоми, е да се потърси спешна медицинска помощ и да се пази пияният в безопасност до пристигане на линейката. Ако пияният повръща, трябва да се внимава да не се задуши. Позицията на тялото му трябва да е на една страна, за да не се задуши до смърт. Лицето в безсъзнание със сигурност не бива да се оставя само.

Опасните митове по отношение на помощта в домашна среда са няколко. Не може да се помогне на препилия с черно кафе и опит за разходка. Тези дейности не водят до по-бързото изхвърляне на алкохола от тялото. Студеният душ също е опасен, защото шокът от студа може да причини загуба на съзнание.

Алкохолно натравяне с фалшив алкохол

Отравянето с фалшив алкохол е много опасно, защото за разлика от обикновено алкохолно натравяне, тук пациентът може да се натрови само с много малко количество метилов алкохол.

Първоначалните симптоми се наблюдават след 12-24 часа след поглъщане на фалшивия алкохол. Наблюдават се гадене, повръщане, припадъци и дори ослепяване. Първоначално се наблюдава намалена зрителна острота, която бързо може да прогресира до ослепяване.

Диагностициране на алкохолно натравяне

Пиене на Водка

Въпреки че симптомите на алкохолното натравяне са много ясно изразени, лекарите правят допълнителни изследвания. Ключово е измерването на алкохолното съдържание в кръвта, като то зависи и от времето, което е минало от приема на алкохола.

Ефектът на определено количество алкохол при отделните хора варира в зависимост от много фактори – прием на храна, други напитки, хапчета, физическо и здравословно състояние, възраст и пол. Количества алкохол, които леко могат да напият едни хора, могат да са фатални за други.

Освен алкохолното съдържание в кръвта се измерват и нивата на кръвната захар, киселинно-алкохолно състояние и електролити. При възникване на съмнения за употреба на различни медикаменти и наркотични вещества се правят допълнителни изследвания. Ако е необходимо се назначава токсикологичен анализ за наличие на други алкохоли и техни метаболити.

Лечение на алкохолно натравяне

Алкохолното натравяне е спешно медицинско състояние, което не може да се лекува в домашна обстановка. Лицето трябва да се заведе в болница, където лечението е поддържащо и има за цел да улесни изхвърлянето на алкохола от тялото. Пациентът се поставя под лекарско наблюдение.

Мерките, които медицинските лица взимат се изразяват в предотвратяване на проблеми с дишането и евентуално задушаване; венозно вливане на течности, с цел предотвратяване на обезводняване; кислородна терапия; назначаване на витамини и глюкоза, за да се предотвратят по-сериозни усложнения в тъканите на органите от алкохолното натравяне.

Превенция на алкохолно натравяне

Най-добрата превенция на алколното натравяне е пиенето на умерени количества алкохол. Когато се пие алкохол не бива да се бърза, защото именно голямо количество алкохол, погълнато за кратък период от време, е основната предпоставка за натравяне.

Алкохол не бива да се пие на гладен стомах. Консумацията на храна забавя абсорбцията на алкохол, но само до известна степен. Това означава, че дори и да се храните, ако изпиете големи количества, пак сте застрашени.

В някои случаи алкохолно натравяне може да възникне при възрастни или деца, които умишлено или случайно са погълнали продукти за бита, съдържащи алкохол. Веднага трябва да се потърси лекар при подобно състояние.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
30.05.2018 08:46
Снощи пих две малки менти горе долу бързо и ме хвана а сутринта само повръщам и стигнах до там че няма кво да повърна и сега ми е зле
0
1