ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Диети»Ти си възрастен. Храни се като такъв!

Ти си възрастен. Храни се като такъв!

Здравословно хранене
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

Надали има човек, който да не мечтае за дълголетие. Днес средната възраст на човешкия живот е много по-продължителна в сравнение с едно време. Така например древните римляни са били истински щастливци, ако доживеят до 30 годишна възраст, а хората през 1 200 г. са се радвали, ако достигнат до 40 г.

Още Цицерон, Плутарх, Авицена, Парацелзиус и Павлов са разглеждали проблема с дълголетието. Небеизвестна е и мъдростта на Питагор, който е казал, че при първите прояви на застаряване трябва да се спазва умереност в храненето.

Здравословното меню за възрастните е изключително важно, защото старите хора са много по-податливи на простуди и на инфекциозни заболявания. Хората, които наближават 50-годишна възраст, започват да имат много по-забавени функции на своя организъм, особено по отношение на жлезите с външна и вътрешна секреция.

За да се поддържа равновесието на организма, е необходимо той да получава толкова калории, колкото изразходва, т.е. тяхното количество при възрастните хора трябва да бъде намалено.

Много често по-възрастните хора страдат от различни заболявания и техният режим на хранене е съобразен с индивидуалните им нужди. Има различни диети при хора, страдащи от диабет, от сърдечносъдови заболявания, от гастрити, колити и т.н. Има обаче някои общи правила за здравословното хранене на възрастните хора.

Уместно е възрастните хора да се ограничават откъм мазнини, тестени изделия, сладкиши и захар. За предпочитане е да бъдат консумирани растителни мазнини, които са богати на ненаситени мастни киселини.

Така не се утежнява обмяната на веществата и не се увеличава холестеролът в кръвта. По отношение на ограничаването с тестени изделия, това не означава те да бъдат премахнати напълно, а само да бъдат ограничени. Препоръчително е да се консумира черен или пълнозърнест хляб, а не бял.

Диета

От изключително важно значение за здравословното меню на възрастните хора е да се избягват също така тлъстите меса и риби, пушените и консервираните продукти, свинската мас и сланина, както и животинските карантии.

Вместо тях трябва да се набляга на пресните плодове и зеленчуци и да не се вечеря късно. Повечето специалисти съветват храните да бъдат приемани в точно определено време и да не се допуска обилното хранене на големи интервали, защото човек започва неусетно да се тъпче, стремейки се да утоли глада си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest