ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Пречистване на черния дроб

Пречистване на черния дроб

Пиене на Лимонов сок

За черния дроб се казва, че е „химическата лаборатория” на човешкото тяло. През него преминават и се преработват всички усвоени вещества. Неговата функция несъмнено е една от най-важните, които помагат човек да е в добро здравословно състояние.

Затова трябва поне два пъти годишно да му обръщаме повече внимание, като му дадем заслужена почивка. Пролетта е особено подходящ сезон за прeчистване на черния дроб, тъй като през студените месеци сме консумирали по-мазни и калорични храни, които са затруднили работата му.

На първо място е важно да снабдявате организма си с много вода, а в първата чаша за деня задължително изстискайте сока на един лимон. Пресният лимонов сок подпомага функциите на черния дроб и по този начин той по-бързо ще изхвърли токсините извън тялото ви.

Стафиди

Друго изключително важно правило е всеки ден да поемате поне по една супена лъжица полезна мазнина. Това може да е зехтин, ленено или конопено масло. Веднага след това изпийте една лъжица сок от лимон или портокал. Това ще ви помогне да потушите евентуални възпаления.

Една седмица преди пречистването е добре да се яде хубава, прясна и здравословна храна. Препоръчително е да се премине изцяло на растителна храна като се спазва тя да бъде предимно сурова или в съотношение сурова: готвена – 3:1. Топлинната обработка да се прилага чрез задушаване на пара или варене. Да се избягват сладки храни като твърде сладки плодове и сушени плодове, също и подсладители като мед, захар, кленов сироп.

В основната си част прочистването трае 3 дни. В тези три дни се пият прясно приготвени сокове. Хубаво е да не се консумира никаква храна през този период.

Фрешове

Друг интересен начин да отстраните токсините от организма си, е чрез стафиди. Изберете качествени стафиди без блясък, сбръчкани, не прекалено меки, нито твърди. Зърната трябва да бъдат цели и да не са повредени. Добрите стафиди трябва да бъдат тъмно кафяви.

Сутринта накиснете половин чаша стафиди в гореща вода и нека стои 15 минути. След това измийте добре под течаща вода. Поставете измитите стафиди в чаша и я напълнете с преварена вода, охладена до стайна температура. Оставете до следващата сутрин. Тогава на празен стомах изпийте течността и изяжте стафидите.

Не забравяйте, че чистият черен дроб означава здраве, жизненост и добро настроение, така че му дайте почивката, от която той има нужда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest