ezine.bg»Статии»Здраве»Здравна Енциклопедия»Спукване на тъпанчето

Спукване на тъпанчето

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k190309
Проблеми с ушите
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Спукване на тъпанчето представлява перфорация на тъпанчевата мембрана. Тъпанчевата мембрана се явява една доста тънка ципа, която се намира на около три сантиметра от ушната мида.

По принцип тази ципа не е чак толкова уязвима, но при силен натиск или удар, целостта ѝ може да се наруши. Този вид мембрана изпълнява важни функции и по тази причина в случай на увреждане е необходимо незабавното консултиране с медицинско лице.

Причини за спукване на тъпанчето

Механичните фактори, които причиняват спукване на тъпанчето, могат да са директни или индиректни. Най-честата причина за директно увреждане на тъпанчето е физическото въздействие, водещо до преразтягане на ципата.

От друга страна проблемът може да се дължи и на рязко проникване във външния слухов канал с остър предмет като клечка за ухо например. Неправилните промивки на ушите също биха могли да имат сходен ефект върху слуховия ви орган.

Рязкото покачване на налягането във входа на канала вследствие на удар или експлозия също би могло да доведе до спукване на тъпанчето, като това се явява индиректен фактор. Друго явление, което би могло да допринесе за повреждането на тъпанчевата мембрана, е внезапната промяна в околното налягане. Не е изключено обаче увреждането да настъпи след термично и химично изгаряне.

В същото време спукването на тъпанчето може да е обусловено от протичащо възпаление в тази област. Обикновено става въпрос за остра инфекция, която причинява образуването на секрет в средното ухо. Тогава перфорацията се получава в неголяма зона на мембраната, като след това инфекцията минава.

Понякога самата перфорация може да бъде извършена и от медицинско лице и по-конкретно от ушен хирург. Някога с тази практика са се занимавали голяма част от лекарите, но според съвременната медицина е наложително процедурата да се извършва само от компетентен хирург, тъй като при неправилен разрез, могат да настъпят усложнения и дори необратима загуба на слуха.

Симптоми при спукване на тъпанчето

Едни от най-честите сигнали за спукване на тъпанчето са изтичане на кръв или секрет непосредствено след травмата, довела до нарушаване целостта на тъпанчевата мембрана. Ако пукването е причинено от удар или взрив, то е съпроводено с моментно прилошаване и силен шум в ушите.

Понякога обаче за перфорацията на тъпанчевата мембрана не подсказват никакви оплаквания освен болезненост в тази област и пациентът трудно може да се досети за настъпилия здравословен проблем.

Не е изключено при спукване на тъпанчето да се появи и леко заглъхване в ухото, като то зависи най-вече от големината на образувалия се отвор. Но само по себе си заглъхването на ухото невинаги е гаранция за спукване на тъпанчето.

Ето защо при проблеми със слуха и дискомфорт в ухото трябва да се посети специалист по УНГ, който да постави адекватна диагноза. Съветваме ви да не предприемате самолечение, преди това да сте се консултирали с лекар, тъй като в противен случай можете да си навлечете сериозна инфекция.

Диагностициране на спукване на тъпанчето

Ухо Капки

Добре е непосредствено след преживян инцидент да се потърси съвет от специалист. Той от своя страна ще прегледа ухото и ще прецени какви по-нататъшни мерки да се предприемат.

При извършена отоскопия /преглед на ухото/ лекарят установява увреждането на мембраната и може да види засъхнала кръв.

При по-тежките случаи е възможна намесата на специализиран хирург. Ако възникнат съмнения за инфекция могат да се наложи и назначаване на кръвни изследвания.

Лечение на спукване на тъпанчето

Ако отворът, който се е образувал в тъпанчевата мембрана, е съвсем малък, не е невъзможно той да зарасне от само себе си. Евентуалната намеса на лекар обаче би спомогнала за ускоряване на процеса. Освен това лекарското наблюдение ще ви гарантира, че мястото няма да се възпали и да настъпят усложнения.

При наличие на малка дупчица, обикновено се поставя стерилна превръзка, която подпомага възстановяването на органа. Ако травмата е по-сериозна, могат да се предпишат и медикаменти за приемане от пациента.

Имайте предвид, че за да се излекува състоянието лесно, медицинско лице трябва да се потърси възможно най-скоро след преживян инцидент.

Големи и по-стари травми се лекуват значително по-трудно и при тях със сигурност се изисква намесата на компетентен хирург. След като тъпанчето зарасне, болният отново чува без проблем.

Усложнения при спукване на тъпанче

Ако пациентът се нуждае от операция, но откаже да се подложи на нея, в мембраната ще остане малка дупчица. Ако органът се щади от намокряне, средното ухо не се възпалява или поне не сериозно. Ако отворът в мембраната е голям и там често прониква течност, се заражда инфекция и тя достига кухината на средното ухо. В крайна сметка се стига и до трайно увреждане на вътрешното ухо.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest