Ползите на лененото семе са забелязани още в древността и оттогава датира използването му. Крайните мнения, вариращи от безспорни ползи до вреда заради съдържащите се в състава му цианиди, не са оказали влияние върху масовата му употреба.
Лечебните свойства на лененото семе за борба срещу раковите заболявания са добре известни. То се използва като стимулатор на мозъчната дейност, като слабително средство, за премахване на лошия холестерол, за подобряване на сърдечната дейност и работата на храносмилателния тракт, срещу депресии и много други.
Как да бъдат използвани семената на лена, за да бъдат най-ефикасни при различни оплаквания?
Лененото семе се използва в различни хранителни продукти като добавка. В сурово състояние е добре да се консумират смлени или поръсени върху измитите и нарязани плодове, така препоръчва доктор Емилова.
Според нея те са най-ефективни като действие до 15 минути след смилането. Причината е, че когато са изложени на светлина и топлина, смлените семена бързо гранясват. Целите семенца са много по-устойчиви.
Не се препоръчва лененото семе да се нагрява преди употреба, тъй като лесно се окислява и губи много от ценните си хранителни вещества. Изследване върху качеството термоустойчивост на мастните киселини показва, че при температури над 178 градуса те остават непроменени. Лигнините в семената също при термична обработка не променят количеството си.
Консумацията на накиснати ленени семена у нас е популярен начин за справяне с особено упорит запек. За целта 1 супена лъжица от тях трябва да престои в чаша вода за една нощ, а сутринта се изпива течността на гладно. Действа много добре на дебелото черво.
Тези, които не харесват вкуса на чистото ленено семе, могат да го смесят с друг хранителен продукт. Много популярна комбинация е с кисело мляко. Особено подходящо е при диети за отслабване, придружени от физически упражнения.
Супената лъжица с ленено семе се смесва с 100 грама кисело мляко и може да се консумира вместо закуска или вечеря. Съветът е да се приема на гладно. Дозата може и да се увеличи с още 1 или 2 лъжици семе.
В последно време смутито с ленено семе е особено популярно. Смесено с любим вкус на плодове и подсладено с мед, семето на лена се превръща в чудесен десерт, който през лятото може да се охлади.
Примерни продукти за смути с ленено семе:
- 2 супени лъжици от семето;
- чаша соево мляко;
- чаша нарязани ягоди;
- ½ чаша нарязани банани;
- 2 супени лъжици мед.
Смесва се в блендер, докато се получи гладка маса. Поднася се в чаша с гарнитура от нарязани плодове.
Може да се приготвят бисквити или кифлички, които да се поръсят с лененото семе. В салата може да се поръсят зрънцата ленено семе върху печените зеленчуци. Може да се овкусят овесените ядки с тях.
Съветът на кулинарите е да не се готви с тях, защото лененото семе има ниска точка на кипене. Натуралното масло с ленено семе обаче става прекрасно.