Предвеликденска промоция от 24 до 30 Април. С отстъпки до 60%. Виж тук!

Бронхопневмония

Антония Р.Антония Р.
Джедай
3k77
Бронхопневмония

Бронхопневмонията е сериозно възпаление на белите дробове, което поразява алвеолите и пространството между тях. Бронхопневмонията може да бъде вирусна, гъбична и бактериална в зависимост от причинителя.

Заболяването често е усложнение от простуда, грип, хроничен бронхит, бронхиектазии, варицела, морбили, коклюш. Най-застрашени от развитието на заболяването са хората с отслабена имунна система – бебета, възрастни хора, алкохолици, пушачи, хора, болни от диабет, от сърдечно-съдови болести, от бъбречна недостатъчност и СПИН.

На 11 ноември се отбелязва световният ден за превенция на пневномията.

Причини за бронхопневмония

Огнищата на възпаления при бронхопневмония се появяват основно от вируси. Бронхопневмонията може да се предава по въздушно-капков път, така че болен да зарази здрав.

Бактерии като стафилококи и стрептококи също причинават бронхопневмония. Гъбичните инфекции са третият основен причинител на бронхопневмонията.

Симптоми на бронхопневмония

Лечение на Бронхопневмония

Симтомите на бронхопневмония започва с по-леки оплаквания, които с напредването на заболяването се засилват. В началото болният изпитва главоболие, суха кашлица и леко повишение на температурата.

Постепенно кашлицата става по-силна и е съпроводена с отделяне на гнойни храчки, което е най-яркият признак при бронхопневмонията. При болния се появяват още болки в гърдите, както и висока телесна температура, която може да достигне до 40 градуса по Целзий.

Заради силната кашлица пулсът се ускорява, а нормалното дишане е трудно. Болният изпитва отпадналост, тъй като защитните сили на организма са намалели.

Диагностициране на бронхопневмония

На пациента се назначават микробиологичните тестове и кръвните изследвания, както и ренгенова снимка на белите дробове.

С направата на рентгенова снимка обикновено се открива наличие на възпалителни изменения в белите дробове или така наречения инфилтрат.

Вземат се проби и от отделяните храчки, за да се определи кой медикамент ще е най-ефикасен срещу болестта. От кръвните изследвания става ясно доколко бронхопневмонията е засегнала дейността на организма.

Лечение на бронхопневмония

Симптоми на бронхопневмония

Самолечение при бронхопневмония е абсолютно недопустимо, защото заболяването може да доведе до сериозни услужения. Тъй като заболяването се предава по въздушно-капков път, е необходимо болните да се изолират, а хората, които са в контакт с тях, трябва да носят предпазни маски.

Болният задължително трябва да си почива, докато се излекува. Въздухът в помещението трябва да се овлажнява. Назначават се и дихателни упражнения.

При дихателна недостатъчност се дава кислород през назална сонда, а при тежки състояния се започва механично обдишване. Трябва да се увеличи и приемът на течности, тъй като при високата телесна температура тялото се дехидратира.

Освен това с водата по-лесно се изхвърля жилавият бронхиален секрет. Увеличава се също и приемът на витамини, сред които най-важни са витамин С, витамин А и витамини от В-комплекс.

Антибиотици са главно средство за лечение на бактериалните пневмонии. Лечението с антибиотици се назначава, след като на пациента се направи антибиограма, която да установи дали не е алергичен или чувствителен към медикаментите.

При по-тежки форми на бронхопневмония се предписват няколко вида лекарства за лечение.

Вижте всичко за бактериалната пневмония.

Усложнения от бронхопневмония

Бели дорбове при Бронхопневмония

При липса на лечение бронхопневмонията може да се усложни до белодробен абсцес и животозастрашаваща сърдечна слабост или дихателна недостатъчност. Вирусът се разпространява в кръвта и предизвиква сепсис, отит, менингит, ендокардит.

Бронхопневмонията засяга и плеврата, което може да доведе до развитието на плеврален излив и плеврален емпием. Силно засегнати са и цели участъци от белите дробове.

Превенция при бронхопневмония

Бронхопневмонията се появява най-често през зимата е и резултат от вируси, които не са лекувани навреме. Затова най-сигурният начин за предпазване от заболяването е при признаците на грип или простуда веднага да се започне лечение.

За укрепването на имунната система е нужно да се консумират повече плодове и зеленчуци. Редовно трябва да се правят и дихателни упражнения, с които да се укрепват дихателните пътища.

Вижте как да излекувате пневмония с витамин D и как да се предпазим от бронхопневмония.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest