Експеримент на професора от Кралския колеж в Лондон - Тим Спектър, доказа, че бургерите, газираните напитки и останалите храни от заведенията за бързо хранене имат пагубно влияние на метаболизма и от тях се напълнява.
Според изследването редовната консумация на фаст фууд унищожава полезни чревни бактерии, които се грижат за бързия метаболизъм в човешкия организъм. Професорът по генна епидемиология казва, че това е една от основните причини за затлъстяването на населението.
Пред The Sunday Times Тим Спектър твърди, че скоро ще издаде книга със заглавието Митовете на диетите, в която подробно ще опише негативните последствия от консумацията на бургери, чипсове, газирани напитки, пържени храни и панирани пилешки хапки.
Експертът казва, че всички тези храни убиват микроорганизми, които помагат на тялото да преработи по-бързо храната, освобождавайки ненужните вещества, и да усвои полезните съставки от нея.
В експеримента на генетика е участвал неговият син, който в продължение на 10 дни се е хранил единствено с хамбургери, пилешки хапки и пиел предимно газирани напитки.
Проучването по категоричен начин успява да докаже, че съставките на тези продукти нарушават естествения баланс в перисталтиката на червата, отразявайки се както на теглото, така и на здравето като цяло.
В началото на опита момчето е имало в чревния си тракт 3500 полезни бактерии, а след 10-те дни е загубил 1300 от тях. По време на експеримента младият студен е качил 2 килограма.
Микробите имат лоша репутация, но всъщност само някои могат да нанесат вреда, а повечето са крайно важни за здравето ни. Микробите отговарят не само за храносмилането, но и контролират калориите, които поглъщаме, осигуряват ни важни ферменти и витамини – казва ученият в своето заключение.
Изследването на Спектър потвърждава теорията, че от баланса на бактериите в червата зависи общото здраве на човека. Дисбалансът води до различни заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечни болести и Алцхаймер.