Брадавици

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
94552828
Брадавица
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Брадавиците са един от най-често срещаните кожни проблеми, които тормозят хората. Брадавиците са заразни и могат да се разпространят чрез ръцете или при бръснене. Те съвсем не могат да бъдат определени само и единствено като кожен проблем, защото се причиняват от вируси в семейството на човешкия папилома вирус.

Вирусът навлиза директно през кожата. Заразяването може да се получи чрез порязване или одраскване, полов контакт, пребиваване в помощения с висока топлина и влажност – спа центрове, бани, басейни.

Симптоми при брадавици

Обикновените брадавици по кожата са груби твърди бучки, които са изпъкнали и най-често имат кръгла форма. Появяват се в зоната на пръстите и ръцете, които всъщност са най-откритите и контактни части от човешкото тяло.

Най-често се наблюдават пръстовидни и нишковидни брадавици. Нишковидните са тънки и се образуват в зоната на шията и лицето. Пръстовидните брадавици се появяват близо до линията на косата с лицето.

Околонокътните брадавици са неравни, груби и надигнати. Появяват се в ъгълчетата на ноктите на краката и ръцете и дори могат да се разпространят под плочката на нокътя, като тогава причиняват много силна болка.

Друг вид брадавици са плоските. Те се образуват на групи по няколко броя и се разполагат най-често по шията, лицето, коленете, дланите, предната част на ръцете или китките. Гладки и плоски са, но могат да имат закръглени връхчета.

Кондиломите са друг тип брадавици, който се развива в гениталната област. Появяват се и при двата пола, а външният им вид наподобява малки червени израстъци, които обаче могат да достигнат и до огромни размери – колкото бобено зърно или дори розичка броколи.

Разпространение на брадавици

Брадавиците могат да се разпространяват между хората чрез пряк или непряк контакт. Много често при разчесване брадавиците могат да се разпространят от една зона на тялото към друга част. Хората, които са с по-слаба имунна система, са много по-податливи към развитие на тази инфекция.

Брадавиците засягат най-често малки деца и млади хора. Могат да се самоизлекуват до няколко месеца след появата им. Предразполагащите фактори за развитие на брадавици могат да бъдат малки травми по кожата, а брадавиците по ходилата се улесняват от влагата. Обувките от непроветриви и изкуствени материали създават идеални условия за поява на брадавица.

Гениталните брадавици, причинени от човешки папилома вирус, са особено опасни и трябва да им се обърне сериозно внимание, защото някои техни щамове могат да причинят рак на шийката на матката.

Диагностициране на брадавици

Брадавици

Диагностицирането на брадавиците се извършва от кожен лекар. Прави се оглед на мястото, след което се поставя диагнозата. Гениталните брадавици се диагностицират от гинеколог/уролог, след преглед и назначаване на изследвания, които да определят какъв вид е брадавицата.

Лечение на брадавици

Според редица специалисти най-добрият начин за излекуване от брадавиците е, като не се пипат и третират, а се остави организмът да развие подходящ имунен отговор срещу тях и сам да се справи с неутрализирането им.

Ако брадавиците създават проблеми, причинят дискомфорт и болка, то най-добре е да се започне терапия. Препоръчва се прием на хранителни добавки с витамини А и Е, които са много важни за функциите и структурата на кожата.

Съществуват много начини за лечение на неприятните брадавици. В аптеките се продават различни кремове, пластири и други препарати, базирани на салициловата киселина. Подобна терапия може да отнеме много време.

Съществуват и специфични кремове, които се правят по лекарска рецепта, прилагат се в кабинета на лекаря или в домашни условия. Тези кремове унищожават ефективно вирусните клетки, но същевременно могат да засегнат и здравите клетки. Поради тази причина кремовете трябва да се прилагат под лекарски контрол.

Особено ефективни по отношение на брадавиците са методите електрокоагулация и криотерапия. С криотерапия брадавиците се премахват чрез замразяване с течен азот, което води до тяхното изсъхване. Чрез електрокоагулацията брадавицата се изрязва с високочестотен електрически ток, при който няма кървене след процедурата.

Привържениците на билковите препарати препоръчват прием на алое. Други билки, които биха помогнали, са джинджифил и глухарче.

Народна медицина при брадавици

Редица средства от народната медицина биха могли да са ефективни при този проблем. На първо място, това е чесънът. Той има много силно антивирусно действие. Накълцайте достатъчно количество суров чесън и го сложете в марля, намажете кожата с витамин Е и поставете марлята отгоре. Увийте с превръзка и оставете да действа един ден.

Рициновото масло също е много полезно при брадавици. Сложете превръзка с леко загрято рициново масло върху брадавицата и сменяйте компреса три пъти дневно, но не повече от една седмица.

Друга билка, която има много добри противовирусни свойства, е невенът. Накиснете 2 с.л. невен в чаша вряща вода за 20 минути и приложете като компрес върху брадавицата. Жълтият кантарион може да се използва по същия начин.

Суровият картоф е следващото ефективно средство. Нарежете суров картоф и го втрийте в брадавицата. Правете процедурата два пъти дневно в продължение на две седмици. Всички тези лекове важат само за брадавиците по кожата, а не за гениталните брадавици.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest