Ревматоиден артрит

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
944522k
Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е най-често срещаната форма на артрита. Ревматоидният артрит представлява автоимунно заболяване, което причинява хронично възпаление на ставите в човешкото тяло. Ревматоидният артрит може да засегне и тъканите около ставите, както и редица органи в тялото, поради което често се нарича ревматоидна болест.

Причини за ревматоиден артрит

Въпреки напредъка на медицината все още не е изяснен механизмът, по който възниква ревматоидният артрит. Различни гъбички и вируси са спрягани като евентуален причинител, но няма категорични доказателства, че те причиняват заболяването. До този момент е известно, че за развитие на ревматоиден артрит роля игра генетичната предразположеност. Само така може да се обясни по-високата му честота в някои семейства.

Някои от последните изследвания успяха да докажат, че и тютюнопушенето увеличава риска от развитие на артрита. Фактори от външната и вътрешната среда като инфекциозни агенти могат да отключат негативна реакция в имунната система, при която да се осъществи имунна атака към ставите и други органи. Смята се, че хормоналните фактори също играят важна роля. Така се обяснява фактът, че жените страдат по-често от това заболяване.

Симптоми при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е системно заболяване и като такова причинява редица симптоми и оплаквания. Те могат да се появяват и изчезват в зависимост от степента на възпалението. Най-общо симптомите се разделят на три групи – такива, които произхождат от ставите; симптоми от други органи и системи; общи оплаквания.

От страна на ставите най-често се наблюдават скованост в мускулите и ставите, както и по-малък обем движения. Те са най-ярко изразени рано сутрин или след дълги периоди на обездвижване. Болката в ставите може да бъде по-слаба или по-силна, като в сутрешните часове е с по-голяма интензивност.

Често в засегнатите стави се наблюдава затопляне и зачервяване. Това са и класическите симптоми на всяко възпаление. Подуването на ставите е друг симптом.

Постепенно мускулатурата атрофира, което може да е съпроводено с много силни болки в мускулите. С напредване на заболяването ставите може да се деформират.

Ревматоиден артрит

Характерен симптом на ревматоидния артрит е засягането на много стави по симетричен начин. Това засягане причинява затруднение в обикновени дейности като обличане, събличане, писане и др.

Симптомите, идващи от страна на други органи и системи, също са много разнообразни. Възможно е да се засегне сърцето, да настъпят изменения в кръвта и да се развие анемия, уголемяване на далака, тежест и болка в лявото подребрие. Заниженият брой на белите кръвни телца повишава риска от опасни инфекции.

Настъпват очни промени, като зачервяване и сухота в очите, което може да се класифицира като синдром на Сьогрен. По кожата също настъпват промени. Наблюдават с твърди неболезнени бучки, които са близо да ставите. Това са т.нар. ревматоидни възли. Ревматоидният артрит причинява и възпаление на кръвоносните съдове, което е познато като васкулит. Това е едно от най-тежките усложнения на артрита, защото намалява доставянето на кръв към тъканите, причинявайки тяхната смърт.

Към общите симптоми спадат повишаване на температурата, депресия и твърде лесна уморяемост, отпадналост, изпотяване нощем, безсъние, загуба на тегло.

Диагностициране на ревматоиден артрит

Всеки човек, който получи симптоми като умора, болка и скованост около ставите, подуване и зачервяване, периодично повишаване на температурата и сутрешна скованост в ставите и мускулите, трябва да потърси лекарска помощ.

Когато оплакванията продължават повече от няколко седмици, консултацията не бива да се отлага. Назначават се изследвания и ако е необходимо, пациентът се пренасочава към ревматолог. Той прави преглед и специфични изследвания, които потвърждават или отхвърлят диагнозата ревматоиден артрит.

Лечение на ревматоиден артрит

Ревматоиден артрит

Все още няма ефективно лечение на ревматоидния артрит. Назначават се медикаменти, които да намаляват възпалението в ставите и да забавят увреждането им. Ако вече ставите са сериозно увредени, лекарите разглеждат възможността за подмяна с изкуствени стави.

С напредването на заболяването лекарят може да променя видовете лекарства, но основно се делят на няколко вида. Кортикостероидните лекарства се прилагат за намаляване на възпалението и съответно болката, както и да забавят уврежданията. Нестероидните противовъзпалителни лекарства също могат да облекчат болката и са с по-щадящо действие.

Забавянето на прогресията на ревматоидния артрит се постига чрез специфични антиревматични препарати. Най-новите медикаменти за лечение на болестта са т.нар. биологични лекарства. Другият тип лекарства са имуносупресорите, които имат задача да потискат клетките на имунната система, която е извън контрол.

Ревматоидният артрит, освен с лекарства, може да се лекува и чрез немедикаментозни способи. Тук става въпрос за специални програми на рехабилитация, които включват физиотерапия и употреба на ортезни средства. Много е важно пациентите да бъдат добре запознати със спецификата на ревматоидния артрит.

Кинезитерапевт изготвя индивидуална рехабилитационна програма за всеки болен. Трябва да има добре изграден баланс между физическа активност и покой. Много подходящ спорт при ревматоидния артрит е плуването. Прилагането на студ и топлина също повлиява оплакванията, но те те трябва да се редуват внимателно в различните етапи на ревматоидния артрит. Лечебните масажи също са много полезни, а в по-напреднала фаза се използват ортезни уреди – бастун, шини, патерици и др.

Важно е да се отбележи, че ревматоидният артрит е заболяване с хроничен характер, затова болният трябва да бъде добре подготвен за това, което го очаква. Трябва да се избягва емоционалният стрес, да се спазва рехабилитационната терапия, да се поддържа здравословно тегло и оптимален хранителен режим. Тютюнопушенето и алкохолът са противопоказни.

Когато ставите са най-тежко засегнати, се пристъпва към хирургично лечение. При наличие на окончателно разрушени стави се прави замяна на ставата с изкуствена. Когато имплантирането не е възможно, се пристъпва към специфична операция – артродеза. Това е премахване на засегнатата става и сливане на костите на мястото, където е била тя.

Прогноза при ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е сериозно заболяване, поради което прогнозата също е такава. Веднъж възникнал, този вид артрит съпровожда човек до края на живота му с различни прояви. Не е от фаталните заболявания, но все пак скъсява живота с няколко години. При някои хора предизвиква тежки деформации и инвалидизация, нетрудоспособност и силни болки.

С развитието на заболяването може да настъпят редица усложнения като лимфом, периферна невропатия и други. За съжаление не съществува определен метод за предпазване от ревматоиден артрит. Все пак при възникване на първите симптоми е хубаво да се потърси лекарска помощ, защото е важно лечението да започне възможно най-скоро.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest