ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се борим със стреса

Как да се борим със стреса

Нина НордНина Норд
Джедай
2k372
Стрес
Акумулаторен масажор за глава
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
Виж ››

При стрес започваме да дишаме по-повърхностно и от това се напрягаме още повече. Точно затова в някои филми при стресови ситуации дават на хората да дишат в хартиена торбичка.

Когато дишаме повърхностно, дробовете ни не се пълнят достатъчно с кислород, а от това тялото ни се стресира още повече. Може обаче да измамим стреса с с някои трикове.

Стане ли нещо неприятно и непредвидено, веднага седнете. Поради тази причина сме чували въпроса Седиш ли? , който ни задава някой преди да ни „зарадва” с нещо неприятно.

Залепете езика си на небцето и това ще ви накара да дишате през носа. Поемете силно въздух с носа си и натиснете леко корема в долната му част. Бавно издишайте и след това вдишайте. Направете десетина пъти.

Когато седнете, гърбът трябва да е изправен, вратът да не е отпуснат, а брадичката трябва да е леко вирната. Докато седите и вдишвате и издишвате, се съсредоточете върху това, което правите. Не мислете за нищо друго.

Друг вариант е да вдишате и издишате на много бързи интервали, за да осигурите внезапен приток на кислород в дробовете и да преодолеете стреса.

Това може да стане и като два-три пъти въздъхнете, докато притискате бузите си с ръце. Въздишките трябва да са продължителни, все едно сте герои от мелодрама.

Ако не сте от хората, които могат дълго време да седят на едно място, ходете и дишайте силно. За няколко крачки задръжте дъха си, после продължете отново. След една минута ще почувствате, че вече сте много по-добре.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest