Растението, от което се произвежда текилата, спомага на жените срещу развитие на остеопороза.
Това е изводът на екип учени от САЩ. Ензимите, изолирани от агаве, мексикански кактус, трябва да се приемат с храната.
Агавето вирее най-добре във високи (1800 метра надморска височина) и слънчеви местности. Дивото агаве достига зрелостта си на около петгодишната си възраст, когато е високо около 5 метра, а листата му са дълги около 2-3 метра.
Синьото агаве се отглежда в района на град Текила, който се намира на 40 километра западно от Гуадалахара, щата Халиско в Мексико.
Ферментите, извлечени от агавето, допринасят за по-ефективното усвояване на калция, който е необходим за формирането на костната тъкан.
Остеопорозата застига жените, които най-често страдат от липсата на калций в организма. Благодарение на своите уникални свойства текилата укрепва костите на жените. В допълнение растението агаве е полезно също при диабет, затлъстяване, загуба на сила и проблеми с храносмилането.
Американските учени са провели експеримент с мишки. В резултат костната система на гризачи се подсилила с 50%.
Професор Мерседос Лопес казва, че не трябва да гледаме на текилата само като на лекарство. Кактусът може да бъде приложим не само в медицината. Изолираните от растението съставки могат да се използват още в сладкарската промишленост, както и в производството на детски храни.
Между другото, агавето допринася за производството на инсулин в организма, който помага за намаляване на високите нива на захар в кръвта.