Резистентността към лекарства се развива, когато бактериите се адаптират към антимикробните средства, които инхибират разпространението на микроорганизми. С тази адаптация бактериите стават имунизирани срещу действието на антибиотиците, което ги прави много опасни, а човешкото тяло е уязвимо от най-различни видове инфекции.
Междувременно лекарите смятат, че пчелният мед е полезен срещу бактерии и вируси.
На 8 юли отбелязваме деня на св. Прокопий, който е покровител на пчелите. Денят се смята за празник на пчеларите, а медът днес се счита за лечебен.
Уникалното свойство на меда е способността му да се бори с инфекциите на няколко нива наведнъж, което затруднява развитието на резистентност на микроорганизмите, казва Тобиас Олофсон от университета в Лунд (Швеция).
Медът съдържа ензим, под въздействието на който се образува водороден пероксид, който дава на продукта, създаден от жизнената активност на пчелите, мощни антибактериални свойства, органични киселини и флавоноиди. И поради така наречения осмотичен ефект, който е резултат от висока концентрация на захари, водата се изтегля от бактериалните клетки, което води до тяхната дехидратация и последваща смърт.
В допълнение, проучвания, проведени върху метицилин-резистентния Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa и устойчив на ванкомицин ентерокок, показват, че медът инхибира способността на бактериите да координират поведението си чрез секрецията на молекулни сигнали и да образуват биофилми.
Медът отслабва устойчивостта на бактериите и значително повишава тяхната чувствителност към антибиотици, казва Тобиас Олофсон.
Друго важна полза на меда, за разлика от антибиотиците, е, че неговият ефект не е насочен към блокиране на бактериалните ензими, свързани с растежа на микробите. Проблемът с много антибиотици се крие във факта, че с течение на времето бактериите се адаптират към механизма на действие на лекарствата и спират да реагират на лечението.
Изследователите ще продължат да изучават меда с надеждата да идентифицират всички възможни приложения на неговите антибактериални свойства. Пресният мед е добре разпространен по целия свят, това може да бъде отличен вариант за лечение за тези, които живеят в неразвити или отдалечени райони.
Не забравяйте, че едни от най-известните ползи на меда са свързани с богатият му състав на миктоелементи. Той ще помогне за попълване на доставката на полезни вещества: въглехидрати, минерали и микроелементи. В допълнение, медът включва органични киселини, витамин С и витамини от група В.
В меда има много антиоксиданти, като фенолни киселини и флавоноиди. Те предпазват от свободните радикали, които унищожават клетките и по този начин предотвратяват развитието на рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Проучванията върху животни и хора показват, че замяната на обикновената захар с мед помага за понижаване на кръвното налягане, както и на холестерола и триглицеридите в кръвта.
Медът има антибактериални свойства, поради което е полезен при лечението на язви и кожни заболявания като псориазис, дерматит и херпес. Вероятно тепърва предстои да се открият още много безценни качества на този изцяло природен продукт.