Ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Алтернативи на месото и млякото при постещите

Алтернативи на месото и млякото при постещите

Растителни източници на протеини

Постенето е практика с много стари традиции у нас. Пости се най-продължително около големите християнски празници и все повече хора се подлагат на този тип диета не само по религиозни, но и по здравословни и естетически съображения.

Безспорно ограниченията в храненето са полезна мярка, но продължителното лишаване на организма от определени храни може да има сериозен отрицателен ефект върху него.

Постите изключват месото и млечните продукти от менюто, а те са основен източник на някои от най-важните хранителни вещества. Рискът от недостиг на важни нутриенти става особено сериозен. Поради изключването на мазнините от храната на тялото ни ще липсват белтъчини, мастни киселини, витамин В12, желязо и цинк.

За да се избегнат рисковете за здравето, необходимо е да се намерят заместители на месото и млякото, които да компенсират недостига на тези важни вещества.

Ето някои алтернативни начини с други храни да се постигне необходимия баланс в организма. Вижте алтернативи на млякото и месото!

Бобови култури заради белтъчините

Първото нещо, което трябва да се осигури на организма при диетите, са протеините. Бобовите култури са сред най-пълноценните източници на протеин от групата на постните храни. За да се набавят и отсъстващи заради постите аминокиселини, необходимо е да се комбинират различни бобови култури в менюто.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистни зеленчуци заради желязото

Алтернатива на източниците на желязо от животински произход - червените меса и животинските карантии са растителните източници на желязо - зеленолистните зеленчуци, които наричаме общо зелении - спанак, лапад, коприва, киселец и други. Добре е те да се консумират заедно с храни с витамин C, тъй като той улеснява преработката на тези по-трудно усвоими от организма храни.

Ядково мляко

Растителни млека (бадемово, соево, оризово) заради витамин В12

Лесен заместител на храните с витамин B12 не може да се намери. Той се намира главно в храни от животински произход - риба, месо, мляко, яйца. Приемлив вариант на заместител на витамин В12 са обогатените заместители на кравето мляко, както и зърнените храни, мюсли и други.

Тиквени семки

Тиквени семки заради цинк

Тиквените семки са сред най-богатите източници на микроелемента цинк, който подпомага клетъчния растеж и имунната система. За разнообразяване на постния режим може да се допълва и с други богати на цинк храни - кашу, черен шоколад, спанак.

Ядки и семена

Ядки и семена заради Омега-3 мастните киселини

Ненаситените мастни киселини са сред най-лесните за набавяне съставки по време на пости. Причината е, че се най-богато съдържание се открива в растителни продукти като орехи, ленено семе и чия.

Постенето помага и за детоксикацията на организма, но трябва правилно да се компенсират незаменимите за тялото съставки от животински произход.

Ако и вие спазвате постите, изпробвайте нашите изпитани рецепти за:

- вкусни веган десерти;

- сочни постни пици;

- постни веган яхнии.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest