Магданоз за красота и младост

Магданоз за красота и младост

Коя е най-известната подправка, използвана в кухнята?

Повечето хора ще отговорят, че това е магданозът. За тази уханна зелена тревичка се сещаме веднага и когато се спомене за мерудиите, които растат из градините и ползваме за ястията в кухнята.

Кратка характеристика на магданоза

Двугодишното тревисто растение магданоз със светлозелен цвят е подправка, използвана широко в кухните на Европейския континент, на Близкия изток и на Америките. Съдържа гликозид, наречен анин. Прилага се за освежаване на дъха, тъй като концентрира в себе си много хлорофил.

Подправки са два вида магданоз, като тук е популярен така нареченият обикновен магданоз, който има по-силен аромат.

Използване на магданоза в козметиката за красота и младост

Магданозът е широко използвана подправка заради отличните си вкусови качества. Но освен в кухнята магданозът се прилага не по-малко интензивно и в козметиката, където освежаващите му свойства се използват за подмладяване на кожата и възвръщане на нейния сияен вид.

Чай от магданоз

Прилаган като козметично средство, магданозът има избелващ ефект, успешно се бори с пъпките и предотвратява бръчките. Кожата възвръща свежия си вид с маските с магданоз, които са разнообразни като състав и винаги ефективни.

Състав на полезни вещества в магданоза, използвани в козметиката

Универсалните способности на магданоза като козметично средство се дължат на богатството от полезни съставки. Това са витамините, микроелементите и други активни зелени съставки, които имат благотворен ефект върху кожата.

Съдържанието на каротин прави магданоза водещ продукт в борбата срещу ултравиолетовите изгаряния. Тиаминовите вещества и пектинът действат противовъзпалително и ускоряват лечебния процес, както и бързината на възстановяване на кожата.

Маска с магданоз

Маските от магданоз, прилагани редовно върху лицето, оказват положителен ефект на кръвообращението, доставят повече хранителни вещества на клетките и така обновяването им се ускорява. Кожата на лицето остава подхранена и овлажнена, а това я подмладява.

Ето две прости за изпълнение рецепти - маска за лицето и компрес за очите.

Маска с магданоз

Сокът от връзка магданоз се смесва със сметана в равни количества и сместа се нанася на лицето. Измива се с вода след 15-20 минути. Тази маска тонизира и избелва кожата.

Компрес за очите с магданоз

Връзка магданоз се нарязва на ситно и се счуква. Поставя се върху затворените клепачи и се покриват с влажен тампон за 15 минути. Компресът премахва торбички и тъмни сенки под очите.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати