Уж полезни продукти, които могат да увредят вашата коса

коса

Здравата, блестяща и силна коса говори за добро здраве и променя визията в положителна посока. Затова стремежът тя да се поддържа в подходящо състояние е обясним.

В борбата за красива коса козметичната индустрия предоставя безброй продукти, даващи гаранция за фантастични резултати, а диетологията предлага изпитани рецепти за хранителни диети с благотворно влияние върху растежа и здравината на космения фоликул. Не всички предложения обаче наистина дават на косата това, което прокламират, а има и много уж полезни продукти, които увреждат косъма. Ето кои представи трябва да преосмислим както по отношение на хранителните, така и на козметичните продукти.

Ползата от захарта за косата

Ако смесим захар с друг продукт се получава добър ексфолиант, но повишеният прием се отразява зле на косата. Тя побелява по-рано, а вече побелялата коса се увеличава. Пречи на усвояването на протеина от косъма и го прави чуплив. Намалява и съдържанието на витамин Е в кръвта, а той е важен за растежа на косата.

Солта в борбата с пърхота

пърхот

Проблемът с пърхота е много сериозен, а борбата с него е трудна. Често се препоръчва да се използва сол за втриване в скалпа. Солта обаче увеличава косопада. Самият прием на сол трябва да е прецизен, защото наред с вредите за здравето, тя увеличава и броя загубени косми на ден.

Козметичните продукти и процедури

Шампоанът е задължителен продукт в грижата за чистотата на косата. Колкото е полезен обаче, толкова може и да навреди. Тъй като е необходимо често да се използва често заради замърсената среда в големите населени места, шампоанът трябва да се подбира и използва внимателно. Всекидневното миене на косата запушва порите. За да се избегне изсушаване и начупване на косъма, не трябва да се ползва измиващо средство повече от три пъти в седмицата.

Балсамът също е задължителен за подхранване, но трябва да се нанася и в корените, за да хидратира скалпа.

Боятата за коса може да придава блясък, но уврежда косъма. Затова препоръчвания промеждутък от четири до шест седмици между боядисванията трябва да се удължи колкото може повече.

Сресването на косата

Сресването на косата всеки ден е част от грижата за нея. Вкоренената представа, че продължителното разресване е полезно, защото масажира скалпа и увеличава притока на кръв в него, не е съвсем вярно. Агресивното продължително прекарване на гребена или четката през космите ги травмира, а металните уреди са първостепенен враг на хубавата коса. Тя не бива и да се сресва мокра, защото това увеличава значително косопада.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати