Масло от кайсия - ползи и приложения

Масло от кайсия - ползи и приложения

В маслото от кайсиеви ядки се откриват само естествени съставки от природата, затова то е в максимална степен натурално. Нерафинираният продукт има лека и фина текстура с оттенък на светложълто и лек аромат с дъх на кайсии.

Обхватът на приложение на кайсиево масло е направо огромен - от кулинарията и народната медицина, до производството на измиващи продукти и фармакологията. Невероятният южен плод кайсия ни дава чрез етеричното масло от ядките си истинско природно чудо, грижещо се за здравето, хигиената и красивата визия.

Кайсиевото масло се получава от ядката, която се намира в костилката на плода. Методът на студено пресоване не е най-практичният от гледна точка на икономиката, но чрез него се получава продукт от най-високо качество.

Горещият метод е значително по-евтин, но води до разрушаване на много полезни вещества в ядката, тъй като суровината се нагрява до температури над 300 градуса.

Ценният екстракт може да се получи също чрез разтворител. Неговата негативна страна е, че променя химическия състав на продукта.

Масло от кайсия - ползи и приложения

Маслото от кайсиеви ядки е наситено с рядък витамин - В17 в чист вид. Наричат го съвършен химиотерапевтичен агент, защото унищожава дефектните клетки, без да засяга здравите. Действа на клетъчно ниво, но и успокоява болките и забавя стареенето на организма.

Съдържа един от най-важните за тялото витамини - А, който поддържа костите, кожата, зъбите, клетъчните мембрани и очното здраве.

Витамин F е важен биостимулатор за физиологичните и биохимичните процеси в тялото и маслото от кайсията го съдържа в добро количество.

Омега - 3 и Омега - 6 мастните киселини регенерират увредените клетъчни мембрани и блокират възпаленията в тялото. Наличието им в маслото на южния плод го прави още по-ценно.

Приложенията на кайсиевото масло са многопосочни и обхващат разнообразни сфери от живота. То намира много добро място в козметиката като овлажнител на кожата и подпомага образуването на колаген. Подхранва и косата.

Масло от кайсия - ползи и приложения

В лечебната практика се използва вътрешно. Подпомага храносмилателния тракт и засилва имунитета.

За поддържане на тонуса и общото състояние на тялото е подходящо да се използва като масажно масло, защото е леко и попива добре. То забавя стареенето на кожата.

Този продукт е полезна и питателна част от кулинарията. Маслото от кайсията е вкусно, здравословно и участва като съставка в много рецепти за сладкиши.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати